Pripadnik Oružanih snaga BiH osuđen na tri mjeseca uvjetno zbog govora mržnje prema Mlinarević

Jurica Pavlović nazvao ju je „izdajnicom“ svog naroda i „neprijateljem Hrvata“ nakon što je objavila vijest da joj je zabranjeno predstaviti knjigu na Festivalu u Čitluku

Pripadnik Oružanih snaga BiH osuđen na tri mjeseca uvjetno zbog govora mržnje prema Mlinarević
Foto: Fokus.ba

Općinski sud u Ljubuškom donio je pravosnažnu presudu protiv Jurice Pavlovića iz Ljubuškog, pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine zbog poruke koje je putem Facebooka uputio književnici Martini Mlinarević, aktuelnoj ambasadorici Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici.

Nakon što je u augustu 2019. godine na Facebooku objavila vijest da joj je zabranjeno da predstavi svoju knjigu „Huzur“ na festivalu u Čitluku, Martina Mlinarević dobila je niz prijetećih poruka koje obiluju govorom mržnje.

Jednu od takvih poruka uputio joj je vojnik Jurica Pavlović nazivajući je, između ostalog, „izdajnicom“ svoga naroda i „neprijateljem Hrvata“.

Zbog te poruke, Općinski sud u Ljubuškom je 25 marta 2021. godine donio presudu protiv Pavlovića zbog krivičnog djela izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti osudivši ga na tri mjeseca kazne zatvora koja se neće izvršiti ukoliko osuđeni u periodu od godinu dana ne počini novo krivično djelo.

U Udruženju BH novinari smatraju da je procesuiranje za govor mržnje u javnom prostoru veoma važno, a osobito kažnjavanje napadača za izazivanje rasne, vjerske i narodnosne mržnje.

Posebno je važna, ističu, osuđujuća presuda za govor mržnje prema Martini Mlinarević jer je u Liniji za pomoć novinarima uočeno u posljednje tri godine sve veći broj rodno zasnovanih pritisaka, prijetnji i govora mržnje.

– Uvjetna osuda u slučaju Pavlović nije dovoljna satisfakcija za ovu vrstu krivičnog djela, ali svakako predstavlja ohrabrujući iskorak u procesuiranju govora mržnje u online prostoru, posebno na društvenim mrežama – kazala je pravnica u Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari Vildana Džekman.

Književnica i novinarka Martina Mlinarević iz Bosne i Hercegovine u objavi na Facebooku napisala je tada da joj je zbog prijetnji organizatorima otkazan nastup na Evergreen Festu u Čitluku gdje je trebala predstaviti knjigu “Huzur”.

Jedan od organizatora Festivala kazao joj je da imaju ogromnih problema zbog njezinog nastupa, da su od ljudi primali prijetnje uključujući i od sponzora, te da ga moraju otkazati.

– Uz udaljavanje mojih knjiga iz hercegovačke knjižare prije nekoliko mjeseci, ovo je novi direktni udar na moj rad i egzistenciju u okruženju u kojem živim, gdje mi je rad i egzistencija apsolutno onemogućena – napisala je.

O tom napadu obaviještena je i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH kao i Delegacija Evropske unije u BiH koja ju je odabrala za jednu od najinspirativnijih žena u globalnoj kampanji Europske unije.

Izvor: Udurženje BH novinari

About The Author