Premijer Uk najavio povlačenje zakonskog rješenja kojim se ugrožava sloboda izražavanja

Nadležni tvrde da kantonalni nacrt zakona nema nikakvih dodirnih tačaka sa zakonom u Republici Srpskoj kojim se kleveta tretira kao krivično djelo

Premijer Uk najavio povlačenje zakonskog rješenja kojim se ugrožava sloboda izražavanja
Foto: Fena

Novi zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u Kantonu Sarajevo okarakterisan je kao udar na slobodu izražavanja, a nakon reakcija nevladinog sektora i udruženja predloženo zakonsko rješenje biće povućeno na doradu.

Kritike upućene vlasti sarajevskog kantona zbog toga što u novom zakonu o javnom redu i miru internet definiraju kao “javno mjesto” urodile su plodom.

Iz Transparency Internationala u Bosni i Hercegovini upozorili su da novi Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira u KS-u može dovesti do ozbiljnih kršenja ljudskih prava jer se pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti otvara prostor za ograničenje slobode govora i cenzuru.

– Način na koji su formulirane odredbe je zaista zabrinjavajući. U obrazloženju se navodi da se nastoji uvesti odgovornost i spriječiti širenje panike lažnim vijestima, ali apsurdno je da se policiji daju ovlaštenja da tumači da li je nešto lažna vijest ili nije – kazala je izvršna direktorica Transparency Internationala u BiH Ivana Korajlić.

Propisane su i novčane kazne za pojedince do 2.100 KM, a za pravna lica do 15.000 KM, što prema riječima Korajlić direktno stavlja u opasnost da će ovo biti targetirano prema medijima i organizacijama koje se bave javnim izvještavanjem o radu organa, institucija i slično.

– Ne vjerujem u dobre namjere, nažalost. Mislim da svaka vlast nastoji i jedva čeka priliku da uspostavi kontrolu nad javnim izražavanjem medijima, nad civilnim društvom i načinom na koji se izražavaju građani – dodala je Korajlić.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk kazao da će predloženo zakonsko rješenje biti povučeno, izmijenjeno te vraćeno dalje u javnu raspravu.

– Vlada Kantona Sarajevo je uputila u nacrt zakon i vidjeli smo da određeno negodovanje, posebno kada se radi o medijima, postoji. Kao zrela vlada uvidjeli smo da smo napravili i malu grešku u tom koraku, pa ćemo povući taj zakon i izbrisat ćemo taj sporni član, te ga vratiti u javnu raspravu onako kako je i planirano – rekao je Uk.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica kazao je da je cilj zakona da štiti javni red i mir, kao i građane od nasilja i ni u kojem smislu ne zaslužuje procjene da se radi o bilo kakvom ograničavanju, a ako ga ima, kaže da su otvoreni za svaku vrstu rasprave i razgovora.

S druge strane u Republici Srpskoj u toku je proces javne rasprave od 60 dana o Nacrtu izmjena Krivičnog zakona RS-a kojim se kleveta tretira kao krivično djelo, za koju prijete novčane kazne i do 120.000 KM, ali ministar Katica naglašava da kantonalni nacrt zakona nema nikakvih dodirnih tačaka sa zakonom u RS-u.

– Mi ovim zakonom štitimo javni red i mir i, posebno podcrtavamo, štitimo naše građane od nasilja na internetu. Vjerujem da nam je svima u interesu da štitimo naše građane od nasilja na internetu – naglašava Katica.

Na povlačenje ovako predloženog zakona pozvalo je i Udruženje BH novinari jer duboko zadiru u pravo u slobodu izražavanja i mišljenja, kao i ključne vrijednosti slobodnog rada medija i društvenih mreža u demokratskim društvima bez miješanja javne vlasti i neproporcionalnih ograničenja.

Izvor: Oslobođenje

About The Author