Predstavnici međunarodne zajednice u BiH osudili Dodikov napad na Topić

Pozvali su na hitni prestanak ovakvih prijetnji te izrazili očekivanje da će nadležne institucije u BiH garantirati slobodu medija i mišljenja

Predstavnici međunarodne zajednice u BiH osudili Dodikov napad na Topić
Foto: Jutarnji List

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Ured visokog predstavnika, Delegacija Evropske unije u BiH, ambasade Švedske, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država i Ujedinjenog Kraljevstva u BiH osudili su posljednje napade predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika (SNS) na lični i profesionalni integritet političke analitičarke i novinarke iz Banje Luke Tanje Topić.

Kako su naveli u zajedničkom saopćenju prijetnje i zastrašivanje, kao i bilo kakva vrsta pritiska, apsolutno su neprihvatljivi, naročito kada ih iskazuju političke ličnosti na visokom položaju.

– Od javnih zvaničnika se očekuje da budu osobe za primjer i da služe kao uzor učtivog i odgovornog ponašanja, te koristimo ovu priliku da podsjetimo na tu obavezu – kazali su.

Prijetnje, uvrede, kao i mizogini komentari upućeni medijskim profesionalcima koji se pojavljuju širom Bosne i Hercegovine predstavljaju napad na slobodu izražavanja i na demokratske vrijednosti jednog društva, stava su predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Pozvali su na hitni prestanak prijetnji te izrazili očekivanje od nadležnih vlasti da garantiraju slobodu medija i mišljenja koje predstavljaju jednu od ključnih vrijednosti OSCE-a i Evropske unije i ostaju jedan od preduvjeta za bilo koju državu koja teži tome da se pridruži EU.

– Sigurnost novinara i novinarki, analitičara i analitičarki i predstavnika i predstavnica medija mora biti osigurana u svakom trenutku – ističe se u saopćenju.

Ohrabreni su, kažu, činjenicom da se 11 nevladinih organizacija oglasilo o prijetnjama i zastrašivanjima te pozdravljaju napore da se u BiH javno zagovara zaštita demokratskih vrijednosti.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je za medije u bh. entitetu Republika Srpska da je Tanja Topić “dokazani dokazani kvisling i agent njemačkih obavještajnih struktura“.

About The Author