Ponovo pokrenuta istraga protiv nobelovca Orhana Pamuka za vrijeđanje Turske

Slučaj je zasnovan na njegovom novom romanu ‘Noći kuge’, koji je prvobitno odbačen u aprilu, a ako bude optužen prijeti mu kazna do tri godine zatvora

Ponovo pokrenuta istraga protiv nobelovca Orhana Pamuka za vrijeđanje Turske

Turska država pokrenula je istragu protiv nobelovca Orhana Pamuka zbog “vrijeđanja” utemeljitelja moderne Turske i ismijavanja turske zastave u svom novom romanu “Noći kuge”.

Pamuk, koji negira optužbe, objavio je knjigu u Turskoj u martu. Radnja se odvija na izmišljenom osmanskom otoku tokom izbijanja kuge ranih 1900-ih, a prva tužba protiv njega stigla je u aprilu, kada je Pamuk optužen za poticanje “mržnje i neprijateljstva” vrijeđanjem Mustafe Kemala Atatürka i ismijavanje zastave Turske.

Sud u Istanbulu odbacio je tužbu zbog nedostatka dokaza, no advokat koji je pokrenuo slučaj Tarcan Ülük uložio je žalbu na odluku i istraga je sada ponovno otvorena.

Zakon 5816 prema kojem se Pamuk sada istražuje, ima za cilj zaštititi sjećanje na Atatürka od uvreda bilo kojeg turskog državljanina. Ako bude proglašen krivim, Pamuku prijeti kazna do tri godine zatvora.

Pamuk je u izjavi Bianetu opovrgnuo posljednje optužbe, navodeći da je na knjizi radio pet godina te da u njoj nema nepoštivanja herojskih osnivača nacionalnih država osnovanih iz pepela carstava ili Atatürka. Tvrdi da je roman napisan s poštovanjem i divljenjem prema tim slobodarskim i herojskim vođama.

Podržale su ga organizacije za slobodu govora širom svijeta, koje su pozvale vlasti da ga ne progone. Predsjednik PEN Internationala Burhan Sönmez kazao je da je Orhan Pamuk tursko nacionalno blago, književno bogatstvo čije riječi odjekuju širom svijeta i treba ga slaviti kao takvog, dodajući da su turske vlasti više puta koristile krivične zakone o kleveti kako bi ušutkale one koji se usude progovoriti, a ovaj slučaj nije iznimka.

– Ove neutemeljene optužbe već su odbačene na sudu – kazala je Karin Deutsch Karlekar, direktorica programa za slobodno izražavanje u PEN-u Amerika, a ponovno otvaranje istrage, unatoč nedostatku dokaza i prvobitnoj sudskoj odluci da se slučaj ne pokrene, ukazuje na opću klimu represije protiv pisaca u Turskoj i pokazuje kako pravni sistem omogućuje užasna autoritarna ograničenja slobode izražavanja i kreativnost.

Prema PEN-u America, turska vlada je prošle godine zatvorila najmanje 25 pisaca, što je treći najveći broj zatvorenih pisaca u svijetu. Tursko udruženje izdavača također je pozvalo tužitelje da odustanu od istrage.

– Sudski slučajevi kao što je ovaj predstavljaju ogroman teret za izdavače i pisce, stvarajući atmosferu prijetnje i napetosti. Takva uplitanja, koja se pretvaraju u de facto zabranu pisanja knjiga, štete principima demokratskog društva i pozivamo vlasti da poduzmu konkretne korake kako bi odmah prekinuli istragu – stoji u saopćenju.

Daniel Gorman, direktor engleskog PEN-a, kaže da činjenica da je pokrenuta istraga naglašava značajna ograničenja slobode izražavanja s kojima se danas suočavaju pisci u Turskoj.

Pozvao je turske vlasti da odustanu od postupka protiv Pamuka te najavio da nastavljaju s kampanjom protiv pokušaja turske vlade da ušutka pisce.

Izvor: The Guardian

About The Author