Ponovni pad Al Jazeere i ubjedljivi kontinuitet N1

Al Jazeera oscilira, N1 i dalje visoko na ljestvici profesionalizma. Al Jazeera je prije nekoliko tjedana doživjela pad s neprofesionalnim izvještavanjem o izbornoj kampanji u Turskoj, a ovog tjedna posrnuli su zbog prešućivanja antisemitizma na utakmici BiH – Izrael. Čini se da su bliskoistočni odnosi Ahilova peta Al Jazeerine objektivnosti   AL JAZEERA: Ni riječi […]

Ponovni pad Al Jazeere i ubjedljivi kontinuitet N1

Al Jazeera oscilira, N1 i dalje visoko na ljestvici profesionalizma. Al Jazeera je prije nekoliko tjedana doživjela pad s neprofesionalnim izvještavanjem o izbornoj kampanji u Turskoj, a ovog tjedna posrnuli su zbog prešućivanja antisemitizma na utakmici BiH – Izrael. Čini se da su bliskoistočni odnosi Ahilova peta Al Jazeerine objektivnosti

 

AL JAZEERA: Ni riječi o domaćem antisemitizmu

14. – 20. juni 2015.


PREŠUTJETI  ANTISEMITIZAM:
Unatoč činjenici da je nogometnu utakmicu na Bilinom polju u Zenici obilježilo antisemitsko divljanje pojedinih bh. navijača na stadionu (skandiranje na njemačkom Juden, auf wiedersehen), u isto vrijeme kad je na travnjaku stadiona na Poljudu u Splitu osvanuo kukasti križ, Al Jazeera tim dvama događajima nije posvetila niti približno jednak tretman. Kukasti križ bio je redovita tema Al Jazeerinih dnevnika u idućih nekoliko dana, i ako se pretraži arhiv na Al Jazeerinoj internet stranici, može se pronaći desetak priloga na ovu temu. Kad je, pak, riječ o antisemitskim ispadima na Bilinom polju, u Internet arhivu Al Jazeere ne može se pronaći niti jedan jedini prilog ove vrste. Tek u ponedjeljak, 15. lipnja, Al Jazeera je u završnim minutama dnevnika objavila blic-vijest da je UEFA pokrenula postupak protiv Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine. U blic-vijesti nije niti jednom spomenut izraz “antisemitizam”, već se koristio izraz “rasističko ponašanje”. Dakle, kad UEFA pokrene postupak protiv NS BIH, Al Jazeera to objavi samo kao kratku vijest u završnim minutama dnevnika, tek pred vremensku prognozu. Bilo kakvi komentari i dublje analize su izostale.

OBJEKTIVNOST S GRANICAMA: S druge strane, sutradan (utorak, 16. lipnja), Al Jazeera će emitirati prilog naziva “Nogomet i incidenti” u kojem će se baviti incidentima u Hrvatskoj. Incidenti na stadionima u BiH se za Al Jazeeru ne dešavaju. Osobito ne oni antisemitske prirode. Pojava antisemitizma na Bilinom polju još jednom je pokazala da i Al Jazeerina objektivnost ima svoje granice, a te granice najbolje dolaze do izražaja u odnosu ove katarske TV kuće prema temama koje se dotiču Izraela.

DNEVNICI NISU SAMO PUKO PRENOŠENJE VIJESTI:
Gledati vijesti povodom skorašnje dvadesete godišnjice od srebreničkog genocida, i tom prigodom najavljenog izglasavanja Rezolucije o Srebrenici u Ujedinjenim narodima, postaje mučno i zamorno. Vijesti kao da se ponavljaju iz dana u dana, uvijek izgledaju isto – prenose se reakcije bošnjačkih i srpskih, federalnih i republičkosrpskih, bh. i srbijanskih političara. Oprečni politički stavovi i reakcije na reakcije. Gledatelj dnevnika stječe dojam da svaki dan gleda jednu te istu vijest i kad bi neka televizija napravila socijalni eksperiment pa pustila komentare trenutnih političkih aktera na ovu temu od prošle ili pretprošle godine, veliki broj gledatelja vjerojatno ne bi primijetio da gleda stare vijesti. Upravo zato, voditeljica Al Jazeerinog dnevnika Mirjana Hrga napravila je puni pogodak kad je za gosta u studio dovela Gorana Šimića, kojeg je predstavila kao doktora prava, stručnjaka na području kaznenog prava i tranzicijske pravde (utorak, 16. lipnja, dnevnik u 18h). U desetominutnom razgovoru, gost i voditeljica dotakli su se Rezolucije o Srebrenici, istine o ratnim događanjima, suočavanja s prošlošću, budućnosti regije i sl. Pored pukog prenošenja reakcija raznih političara, poželjno je da dnevnici imaju i ovaj analitičko-komentatorski dio. Dovođenjem u studio kompetentnog gosta da iznese svoje viđenje, podiže se kvaliteta dnevnika, a gledateljima daje šira slika.

PLUS SEDMICE:


Gostovanje Gorana Šimića, doktora prava, stručnjaka na području kaznenog prava i tranzicijske pravde, u dnevniku u 18h u utorak, 16. lipnja.

MINUS SEDMICE:

Prešućivanje pojava antisemitizma na Bilinom polju za vrijeme utakmice BiH – Izrael.

OCJENA: 7

N1: Život ispred politike

14. – 20. juni 2015.

UREDNIKOVI PRIORITETI: U tjednu koji su obilježili vijesti oko Rezolucije o Srebrenici, hapšenje Nasera Orića, permanentne krize vlasti Federacije BiH, dnevnik N1 u četvrtak, 18. lipnja, počeo je onako kako bi svaki dan trebali započeti svi dnevnici. Sve je te teme ostavio po strani i bavio se životom običnih ljudi. Prva tema Dnevnika u 19h bila je odlazak mladih ljudi iz Tomislavgrada. Kako saznajemo, mladi u sve većem broju odlaze u inozemstvo trbuhom za kruhom, a pravi egzodus tek se očekuje od prvog srpnja, kada Njemačka ukida radne dozvole za hrvatske državljane. Prilog potpisuje novinarka Ajla Alihodžić. Prilog koji je uslijedio nakon toga bavio se opasnošću od trovanja boksitom mještana koji žive kraj željezničke stanice u Banjaluci, blizu Rudnika boksita a.d. Banjaluka. Autorica priloga je novinarka Snežana Mitrović. Tek nakon ova dva priloga uslijedile su uobičajene vijesti iz svijeta politike. Na prvu, ovo je pomalo nekonvencionalan način uređivanja dnevnika, ali riječ je zapravo o posve logičnom odabiru urednika dnevnika. Mediji postoje radi javnosti. Dnevnici se rade da bi informirali javnost o bitnim temama. S druge strane, mediji političarima u BiH daju status zvijezda, a politika se ovdje najčešće ne bavi životom običnih ljudi, već sama sobom. Upravo zato, izbor urednika da dnevnik započne na ovaj način pokazuje se kao vrlo logičan i opravdan. Šteta što se ova praksa nije nastavila i idućih dana.

SLOBODA JE PRIVILEGIJA: Novinarka Milica Vučetić napravila je nesvakidašnji prilog. Posjetila je zatvor u Tuzli koji je jedini zatvor za žene u FBiH (petak, 19. lipnja). Tamo je razgovarala s tri osuđenice koje služe kaznu zatvora za ubistvo, ratni zločin i promet opojnim drogama. Prilog je toliko dramatičan da podsjeća na najavu za kakav film. Osuđenice pričaju svoje intimne priče, kako su završile tu gdje su sad. Novinarka je sklonjena iza kamere, a kamera je usmjerena većinom na lice osuđenica. Osobito je dramatična priča i lik Lorele Šebek, koja izdržava kaznu od 15 godina zatvora za ubojstvo nevjenčanog supruga. Dok priča svoju priču, ona promišlja o svom životu, sudbini, pravdi, istini, slobodi. “Razmišljati je najteže. Sloboda je privilegija. Nemojte je uzeti ni sebi ni drugima”, poručuje Lorela. Druga osuđenica, potpisana inicijalima A.T., osuđena je za ratni zločin. Ne pokazuje kajanje i smatra se nevinom. “Nemam se za šta pokajati. Znači, ništa nisam učinila ni za jednu tačku optužnice za koju su me optužili.” Treća, Hodžić Adisa, tu je zbog prodaje droge. Kaje se i želi biti majka svome djetetu kad za pet mjeseci izađe na slobodu. “Prvi plan mi je da budem majka djetetu, što do sada nisam bila zbog okolnosti zbog kojih sam ovdje. Malom je 22 mjeseca. Sin. On mi je najveća podrška, on i muž, moja porodica.” Prilog se završava komentarom Lorele Šibek, koja je najtragičniji lik u cijeloj priči. “Osobe ne smiju sebi dozvoliti da uništavaju život na takav način da dođu u zatvor. S time će patiti njihove porodice. I oni”, zaključuje Lorela. Originalan izbor teme, vrhunski urađen prilog. Da nije emitiran u dnevniku N1, prilog bi možda mogao konkurirati na kakvom festivalu trominutnog kratkog filma.

PLUS SEDMICE:


Prilog novinarke Milice Vučetić o jedinom zatvoru za žene u Federaciji BiH.

MINUS SEDMICE:

Nema ga.

OCJENA: 10

KOMPARATIVNA ANALIZA:

N1 i dalje visoko na ljestvici profesionalizma, Al Jazeera oscilira. Al Jazeera je prije nekoliko tjedana doživjela pad s neprofesionalnim izvještavanjem za vrijeme izborne kampanje u Turskoj, a ovog tjedna desio se pad na prešućivanju teme antisemitizma na utakmici BiH – Izrael na Bilinom polju u Zenici. Za razliku od Al Jazeere, N1 je imala prilog (a ne blic-vijest) koji se bavio pokretanjem disciplinskog postupka protiv Nogometnog saveza BiH od strane UEFA-e (utorak, 16. lipnja). Čini se da su bliskoistočni odnosi Ahilova peta Al Jazeerine objektivnosti.

(U utorak, 23. juni čitajte analizu Amera Tikveše: TV1 i Hayat TV)

About The Author