Perfidni napadi na novinare u Banjoj Luci

Kamere na zgradi snimile su još uvijek nepoznate napadače koji su oštetili vozila novinara u Banjoj Luci

Perfidni napadi na novinare u Banjoj Luci

Društvo novinara Bosne i Hercegovine oštro je osudilo vandalski čin oštećenja automobila dvojice banjalučkih novinara Nikole Morače i Aleksandra Trifunovića te su od nadležnih organa zatražili hitnu istragu i pronalaženje počinilaca te eventualnih nalogodavaca.

Također, od nosilaca vlasti zahtijevaju da se uputi jasna osuda bilo kakvih pokušaja napada na novinare njihovu imovinu i slobodu javne riječi bez bilo kakvog odlaganja.

– Ovo nije samo pokušaj zastrašivanja već je atak na imovnu kolega, a što veoma lako može postati i atak na život, što je nedopustivo – naveli su u saopćenju.

Sve se dešava u svjetlu protesta novinara zbog policijskog ponašanja prema Nikoli Morači, ali i nezadovoljstva cijele novinarske zajednice u BiH zbog pokušaja da se donese zakon o kleveti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska koji je najveći udar na medijske slobode ikad.

– Broj napada i prijetnji novinarima u posljednje dvije sedmice je povećan što je svakako alarm za sve u BiH da se hitno usmjeri pažnja na osiguranje sigurnosti novinara i slobode izražavanja – stava su u Društvu novinara BiH.

Naime, nepoznati vandali oštetili su u Banjoj Luci automobil Nikole Morače, novinara EuroBlica i portala Srpskainfo, kao i vozilo redakcije Buka i lični automobil Aleksandra Trifunovića, urednika i novinara tog portala.

Kamere koje se nalaze na zgradi snimile su napadače koji su oštetili vozila novinara, a slučaj je prijavljen policiji koja je na licu mjesta i obavlja uviđaj, te su izuzeli snimke napada.

– Očekujemo da policija što prije identificira i uhapsi napadače – poručio je Morača.

Novinar Nikola Morača je već danima tema medija nakon što je priveden, a potom i osumnjičen za navodno krivično djelo povreda tajnosti postupka, jer je odbio otkriti izvor priče o kojoj je pisao.

– Meni i komšiji i kolegi novinaru Nikoli Morači brutalno su izgrebana auta na javnom parkingu ispred zgrade. Šteta je ogromna. Izgrebane su haube, vrata, krov. Ovo je tipičan pokušaj zastrašivanja, dan nakon nas je predsjednik RS-a Milorad Dodik nazvao spodobama i označio mete, samo je trebalo čekati kad će neko ovo shvatiti kao naredbu – napisao je Trifunović na Facebooku.

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputilo je javni protest predsjedniku RS Miloradu Dodiku povodom direktnih prijetnji Siniši Vukeliću, članu Upravnog odbora BH novinara i predsjedniku BHN Kluba novinara Banja Luka, te vrijeđanju stotine novinara koji se protive kriminalizaciji klevete nazvavši ih ‘spodobama’.

Izvor: Radio Sarajevo

About The Author