Novinar CNN-a uhapšen tokom javljanja uživo

Policija je novinarskoj ekipi rekla da je privedena jer im je rečeno da se kreću, a oni to nisu učinili

Novinar CNN-a uhapšen tokom javljanja uživo
Foto: Blic.rs

Policija u Minnesoti uhapsila je tročlanu ekipu CNN televizije, novinara, snimatelja i producenta tokom javljanja uživo u program s praćenja protesta u Minneapolisu gdje su izbili protesti zbog smrti nenaoružanog Georgea Floyda, sat vremena nakon toga ekipa CNN-a je oslobođena.

Tokom prijenosa uživo uhapšen jedan od demonstranata, a tamnoputog novinara CNN-a Omara Jimeneza opkolila su šestorica policajaca.

Jimenez je imao istaknutu akreditaciju CNN-a tokom izvještavanja i kazao je policijskim službenicima da će se novinarska ekipa kretati kuda i ostali demonstranti. Jedan od policajaca uhvatio je njegovu ruku i stavio Jimenezu lisice na ruke.

– Možemo se vratiti tamo gdje želite. Izvještavamo uživo… Vratite nas tamo gdje nas želite. Nećemo vam smetati recite kamo želite da se pomjerimo – kazao je Jimenez policiji prije nego što su ga odveli.

Policija je tvrdila da je ekipa privedena jer im je rečeno da se kreću, a oni to nisu učinili. Guverner Minnesote Tim Walz izvinio se direktoru CNN-a Jeffu Zuckeru te kazao da će novinarska ekipa biti oslobođena.

To se i dogodilo sat nakon što su uhapšeni, ali ovaj događaj je naišao na brojne osude javnosti.

Nakon puštanja na slobodu, Jimenez se javio kazavši da je policija s njim postupala srdačno nakon što su ga odveli.

Protesti i neredi u Minneapolisu su uslijedili nakon što je nenaoružani Afroamerikanac George Floyd umro prilikom hapšenja, nakon što ga je policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu.

Floyd (46) je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao koristiti krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama.

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti.

Izvor: CNN/Klix

About The Author