PARALELNI SVJETOVI: PR ispadi Mate Đakovića

IZDVAJAMO

RTRS je uobičajeno u službi predizborne kampanje vladajuće strukture u RS-u. BNTV je dao glas opoziciji, ali nije nastojao da isprovocira odgovore koji bi zadovoljili građane kojima je dosta ispraznih kritika. ATV se još uvijek predstavlja kao neutralna televizija, ali se oštro brani od kritike na svoj rad.

PARALELNI SVJETOVI: PR ispadi Mate Đakovića

Nastup Mladena Bosića na BNTV-u bio je svojevrsna antiteza gostovanju Željke Cvijanović na RTRS-u

RTRS: Telering – 14. juni 2018.

SAV MOJ (NE)RAD: Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović govorila je u Teleringu o mnogim aktualnim temama, ali se ponajviše držala priče o ekonomskom stanju RS-a i napretka koji je entitet proživio za vrijeme njenog mandata. Razumljivo je da će ona kao kandidat za funkciju predsjednika Republike Srpske iskoristiti svaku priliku za predizbornu kampanju. To podrazumijeva isticanje onih aspekata rada koji su urodili najvećim plodom i koji će biti evidentni svim glasačima koje pokušava privoljeti na svoju stranu. Čudi, međutim, do koje granice seže društveni nesluh Cvijanovićeve kada govori o ekonomskom prosperitetu dok istovremeno na ulicama Banjaluke traju protesti građana zbog povećanja cijena goriva. Te iste proteste je okarakterizirala kao „neodgovorne“, te navela kako ih opozicija politizira. Ovo nas vraća ponovo na ustaljeni modus operandi vladajuće koalicije da svako izražavanje nezadovoljstva građana gledaju kroz prizmu političkog kritiziranja njihovog rada. Voditelj Teleringa Mato Đaković trebao je imati novinarsku obavezu gošću upoznati s tim da je povećanje cijene goriva direktan rezultat povećanja akciza, koje je podržala ova vladajuća struktura, te kako je opravdano nezadovoljstvo građana povezati s neradom političara. On to nije uradio. Smatrao je, međutim, shodnim, kao svojevrsni PR menadžer, iznijeti tvrdnju da Cvijanovićeva „naravno neće poslati policiju na to“, misleći na one koji protestuju. Nažalost, to se nije obistinilo, pa smo imali proteklih dana priliku vidjeti kako, ipak, MUP RS radi svoj posao i sluša naredbe kada su usmjerene protiv građana koje treba zaštititi.

NOVINAR I PR MENADŽER: Druga važna stavka koju je Cvijanovićeva isticala jeste povjerenje u institucije Republike Srpske. O ovome, slično kao i o priči o ekonomskom prosperitetu, govori kao da se radi o nekom paralelnom svijetu, a ne o ovom u kojem sedmicama traju protesti zbog neriješenog ubistva Davida Dragičevića. Naravno, i ovo nezadovoljstvo građana zbog nerada institucija ocrnjeno je kao puko politiziranje, baš kao i priča o nevladinim organizacijama koje rade protiv Republike Srpske. Đaković je otvorio pitanje nacrta novog zakona o radu nevladinih organizacija, što navodno treba da stvori bolji uvid u financiranje ovoga sektora, te pitao da li bi se to moglo okarakterizirati kao „udar na slobodu medija“. Cvijanovićeva je odgovorila relativiziranjem pojma slobode, te navela kako „istinska sloboda postoji samo u prirodi“. Đaković na ovo nije adekvatno reagirao, nego je razgovor završio porukom da joj želi da uspije na izborima, a gledaocima poručio kako joj dvije stvari niko ne može osporiti: „Jedna je da je izuzetno vrijedna, a druga je da ne laže.“ Ovakva kvalifikacija političara od strane novinara na javnom servisu ne bi trebala biti tolerirana. Međutim, na RTRS-u se to, ipak, nađe u udarnom terminu.

BNTV: Puls – 14. juni 2018.

ODMJERENA OPOZICIJA: Mladen Bosić, predsjedavajući Predstavničkog doma PS BiH, gostovao je u emisiji Puls na BN televiziji, te parirao na svojstven način intervjuu Željke Cvijanović na RTRS-u. Jedna od najočiglednijih razlika u percepciji Republike Srpske, pa i Bosne i Hercegovine i njenog društva, jeste ta što Bosić pokušava, barem u onome što smo mogli vidjeti tokom emisije, razumjeti potrebe stanovništva za pokazateljima napretka, a ne za ispraznim floskulama o patriotizmu, podjeli i politiziranju. Ovu tvrdnju svoje involviranosti u svakodnevnicu bh. građana ilustrirao je u nekoliko primjera iz njegovog ličnog susreta s problemom odlaska mladih iz države, ne zbog nezadovoljstva, nego zbog nepravde koju neprestano osjete. Taj građanski bunt se sve više osjeti, kako navodi Bosić, i kroz proteste zbog cijena goriva, i zbog smrti Davida Dragičevića. Bosić ide čak toliko daleko da tvrdi kako je narodu dosta „tiranije“ i da Milorad Dodik jedino opravdanje za nerad vidi u premještanju problema na „strane plaćenike, soroševce i politiziranje“. Treba, međutim, imati na umu da je Bosić u opoziciji, te iz te tačke ima priliku lakše kritizirati trenutno stanje u RS-u. Međutim, isto tako ne uživa naklonost „režimskih medija“, kako ih naziva, te javno proziva RTRS, ali i novu upravu ATV-a, zbog favoriziranja vladajuće koalicije u RS-u nauštrb opozicije, pa čak i građana.

UZ DLAKU NARODU: Glede akciza i protesta koje su one izazvale proteklih dana, Bosić ne izbjegava građanima ići uz dlaku. Otvoreno iznosi mišljenje da su protesti zakasnili i da su se trebali desiti u trenutku donošenja zakona o povećanju akciza, na šta su on i opozicija tada i pozivali. Istakao je kako se nada da će narod uvidjeti ko radi za njih, a ko iskorištava političku poziciju da ide protiv volje naroda. Ovo je kulminiralo kada je Bosić upozorio na način kako Dodik operira u vrijeme izbora, tj. kako se oslanja na atmosferu straha i neizvjesnosti, te je dodao da se nada da će građani kroz buđenje bunta povratiti onu „nadu u napredak koju su imali prije petnaestak godina“. Voditeljica Suzana Rađen Todorić tokom razgovora nije doprinijela mnogo u smislu provociranja odgovora koji bi mogli odstupiti od uobičajenog „opozicionog filozofiranja“, kako je to nazvala Željka Cvijanović, tako da su gledaoci pored lijepih riječi i obećanja čuli malo toga što bi dalo uvid u način na koji bi Bosić ostvario ono o čemu govori.

ATV: 1 na 1 – 12. juni 2018.

SVOJ NA SVOJE: Politički komentator Dragan Močević je na ATV-u iznio uglavnom slične stavove o stanju u RS-u kao što to radi i na drugim medijima. Smatra kako su se protesti zbog cijena goriva trebali desiti u vrijeme donošenja zakona o akcizama, ali isto tako naglašava da se protesti pokušavaju iskoristiti u političke svrhe. Voditelj Marin Marinković nije imao jasan definiran stav (ili ga barem nije pokazao kroz pitanja) dok su govorili o aktualnim protestima. Međutim, zanimljiv trenutak se desio kada je Močević počeo da govori o odgovornosti medija u oblikovanju javnog mnijenja, tj. u oslikavanju stanja u BiH. Naveo je tako kako ne može biti glavna vijest u RS-u neka koja se tiče Srbije, te kako dnevnici potenciraju „crne vijesti“, čime se oblikuje percepcija građana o stanju u društvu. Marinković je oštro reagirao na ovo, te pojasnio kako dnevnici oslikavaju stanje, a ne stvaraju ga. O ovome se, naravno, može diskutirati do iznemoglosti, ali je indikativno u kojoj mjeri voditelj nije spreman prihvatiti da su mediji u BiH itekako skloni ne samo određenim političarima nego i stvaranju plodnog tla za njihove predizborne floskule.

PRESJEK:

RTRS je uobičajeno u službi predizborne kampanje vladajuće strukture u RS-u. BNTV je dao glas opoziciji, ali nije nastojao da isprovocira odgovore koji bi zadovoljili građane kojima je dosta ispraznih kritika. ATV se još uvijek predstavlja kao neutralna televizija, ali se oštro brani od kritike na svoj rad.

About The Author