Papa pozvao novinare na skromnost i pažljivu provjeru informacija

Papa Franjo je pozvao novinare da ostanu “ponizni” i pažljivo provjeravaju informacije da bi se izbjegla “prodaja pokvarene hrane dezinformacija”. “U vrijeme širenja lažnih vijesti, skromnost sprečava prodaju pokvarene hrane dezinformacija i nudi dobri hljeb istine”, rekao je papa tokom sastanka sa članovima udruženja stranih novinara u Italiji. Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao je potrebno […]

Papa pozvao novinare na skromnost i pažljivu provjeru informacija
Foto: The Catholic Church for England and Wales

Papa Franjo je pozvao novinare da ostanu “ponizni” i pažljivo provjeravaju informacije da bi se izbjegla “prodaja pokvarene hrane dezinformacija”.

“U vrijeme širenja lažnih vijesti, skromnost sprečava prodaju pokvarene hrane dezinformacija i nudi dobri hljeb istine”, rekao je papa tokom sastanka sa članovima udruženja stranih novinara u Italiji.

Poglavar Rimokatoličke crkve je rekao je potrebno “oduprijeti se i ne objavljivati nedovoljno provjerene vijesti, ne dozvoliti požurivanje i pronaći vrijeme potrebno za razumijevanje”.

Franjo, koji često daje savjete novinarima, u subotu je insistirao na “poniznosti, kamenu temeljcu”.

Poniznost, prema papi, znači biti “svjestan da se putem članka, tweeta, radio ili televizijske emisije može činiti dobro, ali isto tako, ako nema pažnje i obzira, i zlo”.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

About The Author