OSCE O PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA: Istrage bile nekvalitetne, Tužilaštvo BiH rasipalo resurse i vrijeme

Zbog zločina u Konjicu, državni tužioci dvije različite osobe optužili da su u istom periodu bili komandanti Teritorijalne odbrane. Tokom 2018. godine od 44 optužena, samo 17 osuđenih, što je najniža stopa osuđujućih presuda. Razdvajanjem optužnica i događaja, tužioci sebi dižu normu

OSCE O PROCESUIRANJU RATNIH ZLOČINA: Istrage bile nekvalitetne, Tužilaštvo BiH rasipalo resurse i vrijeme
Foto: Žurnal.info

Tužilaštvo BiH ne postiže pravdu za sve žrtve ratnih zločina zbog stalnih nedostataka koje ne rješava u posljednih nekoliko godina, piše u tematskom izvještaju OSCE-a u vezi procesuiranja ratnih zločina.

Zbog neefikasnog rada, navedeno je u Izvještaju koji bi sutra trebao biti prezentiran javnosti, Tužilaštvo BiH čak riskira i iskrivljivanje historijskih činjenica.

TUŽIOCI NAMJEŠTAJU NORME

Eksperti OSCE-a su, tako, pronašli da Tužilaštvo BiH namjerno razdvaja ili raščlanjuje predmete na više optužnica kako bi tužioci ispunili godišnje norme.

“Nastavljanjem razdvajanja predmeta u cilju podnošenja odvojene optužnice ili prenosa vođenja postupka ili raščlanjivanjem većih događaja u naizgled izolirane slučajeve, Tužilaštvo BiH riskira ponovo traumatiziranje svjedoka-žrtava koji su davali iskaz više puta i iskrivljivanje historijskih činjenica”, navedeno je u Izvještaju koji je u posjedu Žurnala.

Kao primjere ovakvog postupanja, OSCE navodi predmete Ramić i drugi, Taranjac i drugi, te Hadžić i drugi.

Tužilaštvo BiH je, piše u Izvještaju, tokom 2018. godine u najmanje četiri predmeta podiglo optužnice u kojima je Sud BiH, zbog činjenične i vremenske povezanosti događaja i navoda donio odluke o spajanju postupaka nakon potvrđivanja optužnica.

Tako je jedan tužilac Tužilaštva BiH podnio tri odvojene optužnice koje sadrže navode koji se zasnivaju na povezanim činjenicama i događajima u Konjicu. Prva optužnica, potvrđena u februaru 2018. godine, tereti 14 osoba, među kojima Eseda Ramića kao komandanta Opštinskog štaba TO Konjic, za naređivanje I podstrekavanje na izvršavanje ratnih zločina. Samo nekoliko mjeseci kasnije, Tužilaštvo BiH je podiglo jos dvije optužnice, Grabovac i drugi i Borić, koje sadrže identične obrasce događaja poput onih u optužnici u predmetu Ramić i drugi.

“Nadalje, iako se općenito smatra da je Štab TO imao samo jednog komandanta u to vrijeme, i Esad Ramić i Omer Borić su optuženi da su obojica bili komandanti Općinskog štaba TO u isto vrijeme i njihove pojedinačne optužnice sadrže šest identičnih tačaka koje ih imenuju kao komandante”, primijetili su eksperti OSCE-a.

Skoro isti obrazac primijenjen je i za zločine u Prijedoru. Tri tužioca Tužilaštva BiH podigla su pet zasebnih optužnica u protekle dvije godine. Svih pet se odnosi na djelovanje istog bataljona na istom geografskom području, u istom vremenskom periodu. Od pet optužnica, tri je podigao isti tužilac što, prema mišljenju OSCE-a, dokazuje da je Tužilaštvo BiH znalo da su one usko povezane.

“Gore navedeni primjeri pokazuju flagrantnu zloupotrebu odredbi razdvajanja predmeta sadržanih u ZKP-u, što negativno utiče na efikasnost Tužilaštva BiH. Ovom praksom, Tužilaštvo BiH  troši dragocjene resurse duplirajući istražne radnje, produžavajući trajanje postupka forsiranjem održavanja višestrukih suđenja tamo gdje je potrebno samo jedno”, navedeno je u Izvještaju.

NAJNIŽI BROJ OSUDA

Upravo zbog bespotrebnog trošenja resursa i vremena, istrage  Tužilaštva BiH su nekvalitetne, pa OSCE to navodi kao glavni razlog što je u 2018. godini bilo svega 39 posto osuđujućih presuda.

“U 2018. godini Tužilaštvo BiH je dostiglo do sada najnižu tačku u broju osuđujućih presuda u okončanim predmetima. Od ukupno 44 optuženih, samo je 17 osoba osuđeno. Taj broj je jednak stopi od 39 posto osuđujućih presuda. Preostala osumnjičena lica oslobođena su svih optužbi”, piše OSCE.

U ovom periodu funkciju glavne državne tužiteljice je obavljala Gordana Tadić, koja je, prije stupanja na funkciju, bila šefica Odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH.

Tekst uz dozvolu prenosimo sa Žurnal.info

About The Author