ODGOVORNOST ESTRADE: Svi naši antivakseri, ravnozemljaši i teoretičari zavjere

OSVRT DANA: Tony Cetinski istakao se odlučnom borbom protiv same ideje o vakcini, a Vlado Georgievski uvjeravao je sljedbenike da je Zemlja, ni manje ni više nego – ravna ploča

ODGOVORNOST ESTRADE: Svi naši antivakseri, ravnozemljaši i teoretičari zavjere

„Volim i čitav život skupljam globuse, ali u posljednje vreme stvarno verujem da Zemlja nije okrugla“. Ovo je dvanaestog decembra 2019. godine na jednoj od beogradskih tv stanica izjavio Vlado Georgievski, pjevač zavidne regionalne slave. Njegovi se hitovi slušaju širom bivše Jugoslavije, nastupi su mu uvijek dobro posjećeni i – kako tvrde pouzdani svjedoci – vrlo profesionalno odrađeni. Kao vlasnik jahte, dobri i pošteni Vlado ima i prigodno objašnjenje: na obodima plohe zvane Zemlja, čije globuse inače strastveno skuplja decenijama, nalazi se ledeni omotač i on sprečava da bilo koji jahtaš, i bilo koje drugo plovilo – ispadnu s te čudesne plohe. Fakat golemo.

Kako takva osoba sebi može dozvoliti ovakav intelektualni i obrazovni ispad – ostaje nejasno. Estradne zvijezde u svakom bi trenutku svog javnog života morale znati da im je odgovornost sukladna popularnosti i uticaju koje uživaju. Pošto Georgievskog slušaju stotine hiljada, ako ne i milioni mladih ljudi, tim je užas koji je izgovorio – veći. I on u šarlatanskom tumačenju naučnih činjenica nije usamljen. Sjetit će se pažljiviji pratitelji estradnih zbivanja, Jelena Karleuša godinama je bila neustrašivi borac protiv vakcina. U jednom trenutku joj je zaprijećeno sudskim procesom i ta se priča nekako utišala. Ali njenu je borbu ove godine nastavio još jedan uspješni pjevač – Tony Cetinski. Gdje je Jelena stala, produžio je Tony, stekavši simpatije tisuća antivaksera nerazumnim prkosom ideji da se čovječanstvo protiv virusa COVID-19 bori vakcinom, kad joj dođe vakat.

Neki estradni radnici izgleda nikako da shvate – područje njihovog javnog djelovanja limitirano je granicama njihovog neznanja. To što misle da mnogo znaju društveno je opasan fenomen, koji – u slučaju vakcina, recimo – može imati pogubne posljedice. Kao što nije svačije kroz selo pjevati, što oni najbolje znaju – još manje je svačije kroz gradove i medije truniti o naučnim spoznajama, činjenicama, saznanjima i procesima. Sestre i braćo, pjevačice i pjevači – ohladite malo, dok još nije kasno. Da smo htjeli da nas zabavljaju naučnici, išli bismo na koncerte Alberta Einsteina i Nikole Tesle… (ok)

About The Author