ODBRANA RIJEKA: Presudne bitke su u toku

OSVRT DANA: Vremena za akciju sve je manje. Da li će nedavni sastanak s Fadilom Novalićem imati efekta vidjet će se vrlo brzo

ODBRANA RIJEKA: Presudne bitke su u toku

 

„Bukvalno sve su ugrožene. Na svakoj velikoj rijeci, na njenim pritokama, planirana je minicentrala. Trenutno ih je 109 napravljeno, još ih je 400 u planu. Rijeke koje se brane u ovom trenutku su Kruščica, Neretvica, Doljanka… iako se sporovi još vode za poništavanje okolinskih dozvola. Mi imamo plan B i plan C i sve želim dovesti u skladu sa zakonima.“ Ovo je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba rekla Lejla Kusturica, direktorica Fondacije “Atelje za društvene promjene”, jedna od najistaknutijih aktivističkih figura u višegodišnjoj borbi za očuvanje bosanskohercegovačkih rijeka. A te rijeke su doslovno ugrožene, atakuje se na njih s brojnih investicijskih i političkih položaja. Lejla je bila dovoljno sposobna, aktivna i hrabra da u borbu uključi i međunarodne ekološke organizacije, čime je ovdašnja borba dobila snažnu internacionalnu podršku.

Ova mlada Tuzlanka, naravno, nije sama, u otpor je aktivno uključeno stotinjak nevladinih organizacije iz cijele zemlje. Vode se žestoke bitke za spas rijeka u Foči, Jablanici, Mostaru, na Buni. Čini se da portal Eko akcija vremenom izrasta u jednu proaktivnu, uljuđenu platformu koja je u stanju okupiti brojne aktiviste iz svih dijelova Bosne i Hercegovine. Mini hidrocentrale nisu samo bosanskohercegovački specifikum, napadnute su sve zemlje Balkana  a svijet je u tome prepoznao nezajažljiv investitorski atak na ionako unakaženu prirodu ovih osiromašenih područja. „Jedna od osnovnih posljedica su – suha korita. To nisu velike rijeke, ali su potentne, divlje, čiste… Sve one imaju veliki potencijal za ekoturizam. Bosna i Hercegovina vjerujte može biti ljepša od Švicarske, a svi znamo o kakvoj je državi riječ. Na terenu se ne poštuje biološki minimum. Inspekcije izađu na teren i kažu da je sve ok, ali vjerujte mi na riječ da nije. Kada dođete na lice mjesta vidite kako se tu život ubija, kako nestaje život“, kaže Kusturica, definirajući ne samo problem nego i jedno od mogućih rješnja, odnosno pravaca u kojima bi se napadnute regije mogle razvijati. Da li će u tom smislu imati ikakvog efekta nedavni sastanak s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, vidjet ćemo vrlo brzo. Vrijeme za akciju ističe, Bosni i Hercegovini prijeti 400 novih hidrocentrala i svaki dan je bitan. (ok)

About The Author