Od festivalske do predizborne groznice

Koliko nam je važan uspjeh Lane Pudar i šta on znači za građenje sistema podrške sportistima koji ostvaruju vrhunske rezultate? Zašto je visokom predstavniku „pukao film“?

Od festivalske do predizborne groznice
Foto: Tuzlanski.ba

BHT1: PARLAMENTARCI DOBRO PLAĆENI ZA NERAD

  1. – 21. august 2022.

LANA, LANA PUDAR: Naravno da je sedmicu i u dnevnicima obilježila zlatna medalja sa Evropskog prvenstva u Rimu Mostarke Lane Pudar. BHT1 je izvještavao o uspjesima mlade plivačice te napravio i priloge sa dočeka u njezinom rodnom gradu. Jedino ostaje žal što su uvijek nakon najave u udarnim minutama Dnevnika prebacivali priču o Laninom učešću na prvenstvu u Rimu u sportski blok emisije. Ovakvi uspjesi svakako trebaju biti obrađeni u prvim minutama, ali uredništvo je vjerovatno smatralo da je bolje prepustiti sportskim kolegama da imaju svoj prilog o Lani Pudar, na kraju Dnevnika.

SCHMIDT U NEDIPLOMATSKOM IZDANJU: Iznenadni izljev bijesa visokog predstavnika Christiana Schmidta pred kamerama i ljutnja koju je „isporučio“ bh. političarima su na BHT-u prvog dana uglavnom prošli bez ikakvog konteksta i propitivanja uzroka koji su do njih doveli. U narednim je danima uslijedila detaljnija analiza, ali ostaje pitanje zašto taj prvi dan, u trenutku samo Schmidtove nediplomatski izgovorene poruke, ipak ne imati popratni kontekst, ispitati da li je to dobar ili loš znak, u svjetlu budućih dešavanja i eventualnih novih djelovanja kada je riječ o Izbornom zakonu BiH.

POVEĆANA PRIMANJA ZA NERAD: Uredništvo BHT1 pravi odličnu intervenciju u tematskom dijelu Dnevnika a pred skorašnje izbore, donoseći pregled rada državnih parlamentaraca od 2018. godine do danas. Iznosi se činjenica da su rad parlamenta obilježile stalne rasprave i ne previše bitna zakonska rješenja, te da su se za nerad parlamentarci nagradili povećanjem primanja, a troškove u teškoj ekonomskoj situaciji nisu prilagodili okolnostima. Poentira se na kraju zaključkom da je prosječna plata parlamentarca 5.000 KM te da je to dovoljan razlog za borbu za osvajanje ovog položaja, a za koji, uvjerili smo se i dosad, nisu potrebne posebne kvalifikacije.

Ocjena: 6

FTV: ZAŠTO MLADI ODLAZE?

  1. – 21. august 2022.

LANA I SFF: Lana Pudar i na FTV-u sasvim zasluženo u najavnim minutama dnevnika – prvo zbog bronzane medalje, a onda i zlata na Evropskom prvenstvu u Rimu, u disciplini na 200 metara delfin. Ipak, i ovdje kolege iz informativne redakcije ostavljaju priloge o Lani za kraj Dnevnika 2, odnosno za sportske minute.

Sarajevo Film Festival je neizostavni dio sadržaja, te se lijepim tematskim cjelinama detaljno donosi pregled filmskih dešavanja. Praznikom rada Pjera Žalice zatvoren je 28. SFF i bilježimo odličnu odjavu te činjenicu da smo barem sedam dana imali nešto drugačije dnevnike zahvaljujući festivalskoj groznici.

KRŠI LI ČAVARA ZAKON? FTV nastavlja pratiti dešavanja nakon što je visoki predstavnik pismom razdrmao čelne ljude FBiH prozvavši ih za nerad i neimenovanje sudija Ustavnog suda FBiH – posebno predsjednika FBiH Marinka Čavaru. Uslijedile su nove igre: Čavara poziva kandidate za sudije na razgovor, ali to, kako većina njih tvrdi, nije propisana procedura, budući da je intervjue s njima već davno obavio VSTV. I u narednim danima ćemo pratiti političke i zakulisne igre nadležnih za popunjavanje upražnjenih mjesta u Ustavnom sudu FBiH.

KAKO NAPRAVITI NEPROMOTIVNI PRILOG? Obilježavanje godišnjice formiranja 505. viteške brigade u Bužimu nije prošlo bez političara, ali i činjenice da je potpisan ugovor između Vlade FBiH i Općine Bužim, te je iskorištena prilika da se kaže kako su velika sredstva usmjerena prema ovoj općini. U novinarskoj profesiji počesto zaboravljamo naglasiti kako se uvijek radi o našim novcima, budžetima koji se pune sredstvima građana, i da to nikako nije poklon predstavnika izvršne vlasti nekom lokalnom nivou.

ZEMLJA ZA LJUDE KOJIH NEMA: Sve više radno sposobnih napušta Bosnu i Hercegovinu, a politička nestabilnost glavni je razlog. Reporter FTV-a pravi odličan presjek onoga što građane koji pakuju kofere motiviše na odlazak, te podastire podatke o tome kako 50 posto mladih razmišlja o odlasku, a 26 posto njih je već poduzelo konkretne korake u tom pravcu.

Ocjena: 6

 

KOMPARATIVNA ANALIZA

FTV u blagoj prednosti u odnosu na BHT1 kad su u pitanju reakcije i sve što je uslijedilo nakon javnog izljeva bijesa visokog predstavnika Christiana Schmidta. Naprosto, bolje se propituje kontekst ovakve vrste poruke iz OHR-a, sumiraju svi mogući uzroci i eventualno procjenjivanje novih reakcija i priprema terena za naknadne intervencije u izborni zakon. S druge strane, BHT1 je konstantno na tragu priča o inflaciji, o trendu siromaštva i povećanom broju korisnika u javnim kuhinjama. Oba TV javna servisa prate festivalska dešavanja u glavnom bh. gradu, pa su dnevnici obogaćeni drugačijim, malo opuštenijim sadržajima nego inače, pogotovo u vrijeme kad se sve više aktera iz političkog života trudi skrenuti pažnju na sebe zbog skorih izbora.

 

Plus sedmice

BHT1 

Odličan izvještaj iz Banovića sa protesta roditelja djece s poteškoćama iz ovog mjesta, ali i iz Živinica i Kladnja, nakon što je intervencijom Vlade Tuzlanskog kantona smanjen broj osoblja u Centru za razvoj inkluzivnih praksi, čime je njegovo postojanje dovedeno u pitanje. Reporterka Maja Nikolić odlično vodi kroz prilog, donosi izjave roditelja, uposlenika Centra i ministra obrazovanja, a sve je podređeno činjenici da djeca ostaju bez sistemske podrške i jednog važnog servisa.

FTV

Priča o 85-godišnjem povratniku na Majevicu, Ivi Kovačeviću, daje posebno osvježenje i kontrast u odnosu na sve političke fraze koje se provlače kroz priloge centralnih informativnih emisija. Ivo je vitalni vremešni gospodin koji razborito govori o sadašnjoj situaciji, osuđuje sve one koji dijele običan narod, društvo mu prave mačke i lovci te putnici namjernici, a ekipu Dnevnika ispratio je uz zvuke violine.

 

Minus sedmice

BHT1

Lana Pudar je trebala u prilozima biti prisutna u prvim minutama dnevnika, trebalo je podsjećati na to da je sve uspjela sama – uz svoje trenere i roditelje, a da je podrška sistema izostala sve do trenutka dok nije zasjela na evropski tron.

FTV

Ponavljamo jer je važno: uspjesi poput ovoga Lane Pudar i prilozima treba da završavaju u prvim minutama dnevnika, jer dobijaju na većoj vidljivosti, a ujedno se kroz angažirano skrojene izvještaje podsjeća na nepostojanje sistema podrške sportistima, kako ovim uspješnim tako i onima koji tek trebaju ostvariti rezultate.

About The Author