Novinarske dileme – Objaviti ili ne neku informaciju, fotografiju ili snimak

Jedna informacija može promijeniti nečiji život, ali i domino efektom uticati na cijelu zajednicu

Novinarske dileme – Objaviti ili ne neku informaciju, fotografiju ili snimak
Foto: News & Experts

Dilema objaviti ili ne objaviti neku informaciju, fotografiju ili snimak svakodnevnica je novinarskog posla. Susreću se u njoj etika i moral te sva pravila i kodeksi novinarske profesije, skupa s poveljama ljudskih, dječjih i ostalih prava.

Odgovornost je pustiti informaciju u javni prostor te joj na taj način dati život ali i učestvovati u kreiranju javnog mnijenja. Jedna informacija može promijeniti nečiji život, ali i domino efektom uticati na cijelu zajednicu. Novinarske dileme teško je smjestiti u nekoliko primjera i riječi jer te dileme najčešće imaju ime i prezime.

Stravični prizor beživotnog tijela trogodišnjeg dječaka Ajlena Kurdija, pronađenog na obalama Bodruma u Turskoj prije četiri godine, zabilježila je fotografkinja Nilufer Demir. Taj se prizor potom našao na naslovnicama u Turskoj, a onda i na stranicama svjetskih medija. Nakon objave fotografije, povela se globalna debata da li ju je trebalo objaviti ili ne.

U razgovoru za portal vice.com, nekoliko dana nakon objave, Demir je opisala prvo svoju ljudsku emociju i reakciju, pojašnjavajući da je bila paralizirana te da je tek druga reakcija bila profesionalna. Demir je kazala da više od deceniju radi na obalama Bodruma, ali da bi voljela da nije morala da snimi tu fotografiju.

Urednik na BHRT-u Benjamin Butković tokom karijere nekoliko je puta bio u situaciji da nije mogao odobriti emitiranje izvještaja dok nisu korigirani. Uglavnom su to bili izvještaji o djeci ili nesrećama u kojima su snimci unesrećenih u krupnom planu.

Izdvojio je iskustvo koje je imao tokom uredničkog rada na Radiju Stari Grad. U redakciju je dojavljeno da je otet sin poznatog nogometaša Mirze Varešanovića. Uz zvaničnu potvrdu da je otet maloljetnik, do njega je posredno stigla molba, odnosno apel policije da se ne objavljuju informacije o otmici zbog sigurnosti djeteta i policajaca u akciji spašavanja.

 – U kratkom vremenu morao sam donijeti odluku. Vijest je objavljena nakon što nam je potvrđeno da je akcija oslobađanja uspješno okončana – kazao je Butković.

Freelance novinar Almir Panjeta smatra da bi pri odabiru teme trebalo ocijeniti koliko je ona u interesu javnosti.

– Dešavalo mi se tokom bavljenja novinarstvom da u toku istraživanja za neku temu zaključim da informacije kojima raspolažem ili mi ih je neko dao nisu u interesu javnosti ili da mogu biti u interesu pojedinaca ili interesnih grupa. U takvim slučajevima odlučivao sam se da ne objavim priču – ispričao je Panjeta.

S druge strane, urednik portala Žurnal koji objavljuje istraživačke sadržaje o korupciji Eldin Karić kaže da nije imao dilema glede objave informacija. Razlog je, napominje, vjerovatno u činjenici da se ne bave socijalno osjetljivim temama.

– Hipotetički bi možda i odlučio da nekad ne objavim neku priču koja bi mogla povrijediti nekoga, a nema značajnog javnog interesa da se ona objavi. U svakom slučaju, javni interes je iznad svega – zaključio je Karić.

Izvor: Mediacentar Sarajevo/Saida Mustajbegović

About The Author