Novinari uhapšeni zbog izvještavanja o protestima u Los Angelesu i New Yorku

Iako su novinari bili jasno identificirani kao medijski djelatnici policija je ih uhapsila jer nisu napustili proteste, zaprijećena kazna do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom do 1.000 dolara

Novinari uhapšeni zbog izvještavanja o protestima u Los Angelesu i New Yorku

Dvojicu freelancer novinara uhapsila je policija Los Angelesa 4. novembra, dok je njujorška policija uhapsila nekoliko novinara jer nisu imali pres akreditacije tokom izvještavanja s protesta u ta dva američka grada što su osudili Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Nacionalna unija pisaca (NWU) nazivajući ih samovoljnim hapšenjima.

Policijski službenici Los Angelesa uhapsili su freelance novinara Vishala Singha i freelance snimatelja Seana Becknera-Carmitchela nakon što su protesti „Black Live Matter“ proglasili nezakonitima. Singh je na Twitteru rekao da su on i Beckner-Carmitchel bili meta jer su snimali proteste.

Novinari su bili jasno identificirani kao medijski djelatnici kad su uhapšeni.

Obojica novinara optuženi su za nezakonito okupljanje nakon što se nisu razišli, a pred sudom se očekuje da će se pojaviti u martu 2021. godine. Prema medijskim izvještajima, “propust da se raziđu” prekršaj je koji se može kazniti kaznom zatvora do šest mjeseci i novčanom kaznom do 1.000 dolara.

Na protestima u New Yorku 4. novembra policija je privela nekoliko novinara jer nisu nosili iskaznicu njujorške policijske uprave (NYPD), tvrdi NWU.

Ta iskaznica novinarima omogućuje lakši pristup službenim događajima ili prelazak policijskih linija, a dodjeljuje ih i njima upravlja NYPD, ali policijski službenici također imaju široka prava za oduzimanje lične iskaznice pojedinca.

Na društvenim mrežama drugi su novinari osuđivali prijetnje i zadržavanja tokom protesta.

Policija je također postavila blokadu i odbila je pustiti bilo koga, uključujući službenika za odnose s javnosti gradonačelnika New Yorka Billa de Blasija, stoji u medijskim izvještajima.

Hapšenja i napadi na novinare koji prate proteste širom Sjedinjenih Američkih Država porasli su posljednjih mjeseci.

Predsjednik NWU-a Larry Goldbetter najoštrije je osudio hapšenja novinara koji su pratili postizborne demonstracije od Los Angelesa do New Yorka, ocjenjujući da je to još jedan razlog zašto traže ukidanje propusnica za medije iz nadležnosti NYPD-a i traže da to bude u nadležnosti NWU.

Glavni tajnik IFJ-a Anthony Bellanger napomenuo je da novinari igraju ključnu ulogu u dokumentiranju događaja na protestima uključujući policijsko nasilje i neprimjereno ponašanje učesnika protesta.

– Ta je uloga ugrožena kada policija počne samovoljno ciljati i hapsiti novinare. Pozivamo američku policiju širom zemlje da hitno prestane s pritvaranjem novinara i zahtijevamo da policijski odjeli u Los Angelesu i New Yorku odbace sve optužbe protiv medijskih radnika – zaključio je Bellanger.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author