NOVINARI IZ REGIONA POZIVAJU NA SOLIDARNOST S DOJČINOVIĆEM

“Novinari regiona sa velikom zabrinutošću konstatuju da režimski mediji povećanim intenzitetom, neviđenim u novijoj istoriji, napadaju kritičare vlasti, a ovih su dana na meti naše kolege novinari, pre svega Stevan Dojčinović, ali i oni koji su stali u njegovu odbranu”, naveli su okupljeni u inicijativi Novinarska mreža. Novinari iz te neformalne regionalne inicijative optužili su […]

NOVINARI IZ REGIONA POZIVAJU NA SOLIDARNOST S DOJČINOVIĆEM

“Novinari regiona sa velikom zabrinutošću konstatuju da režimski mediji povećanim intenzitetom, neviđenim u novijoj istoriji, napadaju kritičare vlasti, a ovih su dana na meti naše kolege novinari, pre svega Stevan Dojčinović, ali i oni koji su stali u njegovu odbranu”, naveli su okupljeni u inicijativi Novinarska mreža.

Novinari iz te neformalne regionalne inicijative optužili su provladine medije u Srbiji da drastično krše etički kodeks i svakodnevno pozivaju na linč “nepodobnih” javnih ličnosti i ocenili da to ne samo da ugrožava bezbednost pojedinaca već promoviše mržnju i nasilje kao jedini način komunikacije.

“Ovi mediji su samo slika i prilika, odnosno produžena ruka izvršne vlasti na čelu sa premijerom Vučićem, koja se nikada nije ni pokušala ograditi od sunovrata profesije i ljudskosti u medijima pod njihovom kontrolom. Naprotiv, te lažne novinare i urednike svakodnevno podržavaju, dajući im legitimitet i pružajući im novo oruđe i oružje”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da “sa žalošću” konstatuju da isto to čine i pojedine profesionalne organizacije i pozvali građane da se solidarišu sa novinarima koji su na meti vladinih medija.

“Ukazujemo da je i uloga tajnih službi, nikada reformisanih, više nego vidljiva na medijskoj sceni, a njihova ogromna moć, stranački instrumentalizovana, predstavlja opasnost prvog reda, pogotovo u zemlji kakva je Srbija, odnosno državi u kojoj su bezbednosne službe bile uključene u ubistva novinara i drugih ‘neprijatelja’, što je više puta i sudski dokazano”, piše u saopštenju.

Dodaje se da bi građani, i kroz građanske organizacije i individualno, morali da pokažu visoku svest i solidarišu se sa onima koji su na meti režimskih medija.

N1

About The Author