Njemačka uklonila zaštitu novinara iz Zakona

Odobrenje ovih izmjena zakona naišlo je na snažne kritike, ne samo članova opozicije Bundestaga nego novinarskih organizacija, advokata i stručnjaka

Njemačka uklonila zaštitu novinara iz Zakona

Njemački Bundestag odobrio je 10. juna izmjene Saveznog zakona o ustavnoj zaštiti, uklanjajući zakonske odredbe koje su novinare izuzele od nadzora i hakiranja tokom istraga krivičnih djela terorizma.

Evropska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojim njemačkim podružnicama, Deutscher Journalisten Verband (DJV) i Deutsche Journalistinnen und Journalisten Union (DJU) kritizirajući Zakon kao kršenje temeljnih prava novinara i prijetnju anonimnosti zviždača.

Prema zakonu, Federalni ured za zaštitu ustava i savezna policija dobit će više ovlasti za tajno nadgledanje mrežnih aktivnosti i šifrirane komunikacije kao što je WhatsApp.

Novinari nisu izuzeti, pa će obavještajne službe također moći provaliti u njihove računare ili pametne telefone pod strogim uvjetom da se to radi u kontekstu istraga terorizma.

Predsjednik EFJ-a Mogens Blicher Bjerregård kazao je da bez izuzeća za novinare, ovaj zakon ne bi samo kršio slobodu medija, već bi mogao biti kontraproduktivan i imati negativan utjecaj na istraživačko novinarstvo.

– Bez izuzetaka, novinari riskiraju kako bi ostali bez izvora u kritičnim pričama, a zviždači bi možda puno oklijevali otkriti važne informacije – dodao je.

Odobrenje ovih takozvanih „državnih trojanaca“ naišlo je na snažne kritike, ne samo članova opozicije Bundestaga, koji su takav potez nazvali neustavnim, već i novinarskih organizacija, advokata i stručnjaka, koji su upozorili da odredbe nose rizik od zlostavljanja.

Oni namjeravaju podnijeti ustavnu tužbu na temelju slobode medija protiv zakona najvišem sudu zemlje jer bi Zakon mogao utjecati na novinare koji se oslanjaju na povjerljivu komunikaciju sa svojim izvorima.

Udruženja novinara naglašavaju da umjesto da se stvori pravni lijek kroz veću transparentnost i kontrolu, zakon u sadašnjem obliku cementira taj nedostatak, a oni koji su pogođeni ne primjećuju nadzor niti bivaju obaviješteni o tome te novinar u budućnosti ne bi mogao garantirati anonimnost izvora.

Ova izjava EFJ-a dio je Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR), evropskog mehanizma koji prati i reagira na kršenja slobode medija u državama članicama Evropske unije i zemljama kandidatima.

Izvor: EFJ

About The Author