New York Times se mora suzdržati od širenja daljnje mržnje

Cottonova poruka objavljena u Op-edu New York Timesa potkopava novinarski rad i dovodi medijske djelatnike u opasnost

New York Times se mora suzdržati od širenja daljnje mržnje

New York Times prihvatio je da je objavljivanje kontroverznog komentara koji je mogao dovesti do napada na novinare bila greška nakon što je lokalni novinarski savez to nazvao “neodgovornim”, jer bi takva objava mogla dalje promovirati mržnju.

Novinari New York Timesa osudili su objavu reagiranja republikanskog senatora koji je pozvao vladu da “uputi trupe” kao odgovor na proteste zbog ubistva Afroamerikanca Georgea Floyda.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pridružila se svojoj podružnicu NewsGuild u pozivu New York Timesu da se suzdrži od širenja daljnje mržnje u ovim kritičnim vremenima.

U reakciji pod naslovom “Pošalji trupe” objavljenom trećeg juna senator Tom Cotton je pozvao vojsku da “privede i pokori” učesnike protesta i vrati javni red i mir. Taj poziv izazvao je nasilje koje je izbilo širom zemlje tokom protesta zbog policijske brutalnost i rasizama nakon ubistva George Floyda.

Dan kasnije, trećeg juna njujorški NewsGuild objavio je izjavu kojom osuđuje objavljivanje Cottonove reakcije navodeći da njegova poruka potkopava novinarski rad i dovodi medijske djelatnike u opasnost, promovira mržnju i vjerojatno će potaknuti daljnje nasilje.

Firma je četvrtog juna priznala da komentar “nije ispunio novinske standarde”, a glasnogovornica Timesa Eileen Murphy je kazala da su istražili postupak koji je doveo do njegove objave te se pokazalo da je postupak urednika koji je reagirao hitno doveo do objavljivanja što nije u skladu s njihovim standardima.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger je podvukao da su proteklih dana svi svjedočili šokantnim slikama policijske brutalnosti prema novinarima i građanima što su i oštro osudili.

– Kao medijski profesionalci, imamo obavezu poštovati pluralizam i različitost kao etičke standarde. Trenutna situacija u SAD-u zahtijeva apsolutnu brigu i ravnotežu u izvještavanju i ne smije ohrabrivati daljnje nasilje. Pozdravljamo priznanje NYT-a i stav da objava komentara nije bila dobra odluka – dodao je.

Izvor: IFJ

About The Author