Nemoj po migrantu, druže plavi!

DNEVNI KOMENTAR: Je li rješenje krajiškog problema nemoguća misija i zašto nije?

Nemoj po migrantu, druže plavi!
Foto: TNTportal/Klix

 

Valjda bismo se trebali složiti oko temeljne ljudskopravaške premise: niko ne zaslužuje da bude udaren, pretučen, upucan. Nasilje nije odgovor ni na jedno pitanje i nije rješenje ni jednog jedinog problema.

Ono što zovemo migrantskom krizom zaista već mjesecima prelazi granicu izdržljivosti. Pogledajmo kako je Krajina postala žrtva globalne politike. Evropa je taj problem nemilosrdno gurnula na Balkan. Balkan ga je, nemajući bolji ideju, reducirao na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Srbija ga je elegantno proslijedila Bosni i Hercegovini. Unutar BiH, Republika Srpska ga je još elegantnije proslijedila Bosanskoj Krajini i eto haosa – sva bol svijeta, da prostite na teškom izrazu, slila se na taj ionako ranjen i siromašan prostor. Razumljiva je i potreba tamošnjeg stanovništva da se samoorganizira, jer politika ne radi što bi trebalo, a gdje god politika radikalno zakaže, ljudi uzimaju stvar u svoje ruke. Sve je to poznato, Krajišnici zaslužuju svaku vrstu podrške, od finansijske, preko političke, do logističke i materijalne, ali samo u jednu zamku ne smiju upasti – da problem migranata rješavaju nasiljem ili čak ubistvima. A posebno je štetno i nepravedno što se njihov gnjev često sručuje i na aktiviste, ljude koji svojski pomažu, koji svojim angažmanom ne mogu riješiti ovu ljudsku katastrofu, ali mogu bitno olakšati posao i izbjeglicama i lokalnim žiteljima.

Šta je onda rješenje? Je li uopće moguće konstruktivno i efikasno djelovati? Možda i nije, ali zato budimo realni i od politike tražimo nemoguće – da se oko ovog problema svih problema rukovodeći kadar angažira makar onoliko koliko se angažira oko službenih automobila, povišica, komisijskih honorara, stanarina i ostalih benefita koje im život čine tako ugodnim. (o.k.)

About The Author