NEISTRAŽENE PAPINSKE POSJETE

Postoje mnogi aspekti papinog života i rada koje se moglo istražiti i tako obogatiti ukupnu percepciju njegove posjete Sarajevu. Nažalost, to nije urađeno… Posjeta pape Franje Sarajevu propraćena je novinarski nedovoljno inventivno kada su u pitanju Hayat i TV1. Stvar se mogla lako riješiti da su se željeli baviti istraživačkim novinarstvom. Umjesto svakodnevnog ponavljanja kako […]

NEISTRAŽENE PAPINSKE POSJETE

Postoje mnogi aspekti papinog života i rada koje se moglo istražiti i tako obogatiti ukupnu percepciju njegove posjete Sarajevu. Nažalost, to nije urađeno…

Posjeta pape Franje Sarajevu propraćena je novinarski nedovoljno inventivno kada su u pitanju Hayat i TV1. Stvar se mogla lako riješiti da su se željeli baviti istraživačkim novinarstvom. Umjesto svakodnevnog ponavljanja kako je sve za doček spremno, kako je napravljena stolica ili zvono, kako je papa potpora pomirenju, mogli su se podsjetiti prethodnih dolazaka pape Ivana Pavla II.

Kad su u pitanju navodni benefiti koje će BiH imati od papine posjete, trebalo je ispitati koji su benefiti prethodnih posjeta bili. Sjeća li se iko iz turističkih agencija koliko je, naprimjer, u tom periodu bio povećan broj turista i koje je novce državi donijela njihova posjeta? Kad je u pitanju pomirenje, i prethodni dolasci bili su s tim ciljem, pa da li smo pomireniji? Kad je u pitanju sigurnost, koje su mjere prethodno poduzimane? I još važnije, šta je s pričom o pokušaju atentata na papu Ivana Pavla II 1997.? To jest, o navodnom eksplozivu ispod mosta kojim je papa trebao proći? Zašto taj slučaj nikad nije rasvijetljen do kraja?

Zanimljivo je da pred papin dolazak i tokom njegovog boravka nismo imali nijednu izjavu vatikanskog konzula u BiH, a kamoli da je bio gost u nekom od dnevnika. Važno bi tim povodom bilo znati kakvi su odnosi te dvije zemlje na političkoj ravni i kakve benefite ti odnosi donose jednoj i drugoj zemlji. S vjerske strane gledano, zanimljivo je da je papa isusovac, a nikog od isusovaca nismo imali priliku vidjeti u programu i saznati nešto više o njihovom redu. Također, jako je važno da je papa fleksibilan prema teologiji oslobođenja, što nijedan prije njega nije bio. Mogli smo i o tom  nešto saznati te, također, šta ovdašnji kler misli o tom učenju?

Isto tako, zanimljivo bi bilo znati i šta to papu Franju čini gotovo univerzalno prihvatljivom i dobrodošlom figurom. Postoji li ijedan drugi vjerski poglavar koji ima tu popularnost? Šta znači vjersko brendiranje i PR? Za sve to postoje stručnjaci i kod nas, ali niko ništa nije pitan.

Na kraju ostaje dojam da nam osim javnog servisa u vezi s papinom posjetom nijedan drugi TV kanal nije bio potreban. Ako su na javnom servisu imali ekskluzivitet kad je u pitanju prenos posjete, to ne znači da je stvar riješena i da je na drugima samo da budu prenosnici njihove slike i redaktori njihovog teksta. Naprotiv, trebalo je naći vlastiti ugao posmatranja teme. Za takvo što još nije kasno. Ne mora biti u vezi s papom. Dolazi, recimo, godišnjica obilježavanja genocida u Srebrenici. Bit će prisutni brojni svjetski uglednici. Nekima to neće biti prvi put. Valjalo bi istražiti šta njihovi dolasci u Srebrenicu znače za sam grad, za državu, za recepciju genocida u svijetu, za pomirenje.

About The Author