Narodna skupština Republike Srpske za početnike

Šta su najvažnije sporedne stvari i ko su vođe vladinih navijača? Ko zna svaki trač u Hercegovini i kakav je doprinos Narodne skupštine unapređenju direktne demokratije?

Narodna skupština Republike Srpske za početnike
Foto: Internet

Narodna skupština RS – nešto slično Zadruzi na televiziji Pink, ali se razlikuje po tome što se u Zadruzi glasa da takmičari ispadnu, a za Narodnu skupštinu se glasa da upadnu u nju. U posljednje vrijeme ima tendenciju da pored rijalitija postane i gladijatorska arena.

Milorad Dodik – najvažnija osoba u Narodnoj skupštini Republike Srpske, iako je svoje nadležnosti prenio na nivo BiH.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović – prvi među jednakima u Narodnoj skupštini koji vodi račna da se poslanici međusobno kulturno vrijeđaju i da ne dobiju teške tjelesne povrede.

Potpredsjednici Narodne skupštine RS – najvažnije sporedne stvari u Narodnoj skupštini RS.

Narodni poslanici – predstavnici naroda koji beskompromisno brane interese svojih političkih lidera, partija, interesnih grupa. Obično ne znaju ništa o temama o kojima raspravljaju, što ih ne sprečava da za 2500,00 KM mjesečno raspravljaju žustro i srčano.

Poslanički klubovi – ekipa iz jedne stranke koja misli isto, priča isto, opravdava isto i toga se ne stidi.

Predsjednik poslaničkog kluba – poslanik u kojeg šef partije ima najviše povjerenja i koji vodi računa da poslanik iz njegovog kluba nešto ne zajebe u Skupštini.

Vlada Republike Srpske – navijači Milorada Dodika, koji klimaju glavom i aplaudiraju po potrebi.

Premijer Radovan Višković – vođa vladinih navijača.

RTRS – javna kuća koja direktno prenosi zasjedanje Narodne skupštine RS i kojoj moramo vjerovati više nego vlastitim očima.

Direktan prenos sjednica Narodne skupštine RS – trenutak kada poslanici koji su do tog trenutka bili pristojni i racionalni polude da bi se dodvorili svojim potencijalnim glasačima.

Draško Stanivuković – poslanik PDP-a kojeg Dodik ne podnosi, ali i neki iz opozicije. Poslanik nove 2.0 generacije koji više prepješači za vrijeme jedne sjednice Parlamenta nego svi poslanici koji su skupštinska većina zajedno. Mnogi s nestrpljenjem čekaju da vide kakvu će „budalaštinu“ smisliti za narednu sjednicu Parlamenta Republike Srpske.

Srđan Mazalica – najtolerantniji poslanik iz SNSD-a, ima razumijevanje za svaku budalaštinu Milorada Dodika.

Nebojša Vukanović – sam svoj majstor, koji izluđuje i vlast i opoziciju. Sklon epskom izražavanju, teatralnim nastupima i citiranju pogrešnih filozofa. Zna sve tračeve u Hercegovini, koje dijeli i šakom i kapom bez obzira na temu o kojoj se razgovara u Parlamentu RS. Često ne znamo je l’ vrijeđa vlast u RS-u ili Bošnjake.

Igor Žunić – šef poslaničkog kluba SNSD-a koji vješto balansira između zdravog razuma, populizma i partijske discipline. Velika nada SNSD-a.

Jelena Trivić – poslanica PDP-a i najrazumniji dio trojca Stanivuković, Vukanović i Trivić. Ima znanje, ima zvanje, ali nema emocije. Uspjela je da ukroti i Lukača i Dodika, što je dostojno divljenja. Ako nekad njena partija osvoji vlast u RS-u, biće premijerka ili ministrica ekonomije.

Perica Bundalo – stara škola opozicionog djelovanja, diskretan, sklon kompromisima i naplati kompromisa.

Sonja Karadžić Jovićević – kćerka, poslanica i predsjednica Etičkog odbora Narodne skupštine RS. Izdanak sarajevske škole SDS-a, koja nema problema  sa Miloradom Dodikom, ali ima sa šminkanjem. Vlast polaže velike nade u nju da bi kao kćerka psihijatra i drugarica Cicka Bjelice mogla urazumiti neposlušnu trojku iz opozicije.

Dragan Kalinić – ono što je VAR u fudbalu to je on u provladinim medijima. Kada treba pokazati destruktivnost opozicije u Parlamentu, vlast „upali“ Kalinića i on da svoj sud.

Glasanje – najdosadniji dio skupštinskog zasjedanja jer se uvijek glasa po naređenju partije, a ne po ličnoj savjesti.

Restoran Narodne skupštine RS – najjeftiniji dio Republike Srpske.

Šamar – oblik direktne demokratije koju nad zakonodavnom vlašću  upražnjava izvršna vlast.

Majmun, kreten, budala – likovi iz basne ili narodni poslanik čiji stavovi se ne sviđaju Miloradu Dodiku.

Šizofrenik – omiljeni atribut Milorada Dodika kada opisuje Vukanovića.

About The Author