Egipatska policija izvršila upad u ured agencije Anadolija u Kairu i privela četvero uposlenika

Egipatske snage sigurnosti izvele su sinoć upad u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu i u nepoznatom pravcu odvele četvero uposlenika, uključujući jednog državljanina Turske. Policija koja je upala u ured pogasila je sigurnosne kamere i prekinula internet konekciju. Pripadnici sigurnosti su pretražili ured te zaplijenili pasoše, mobilne telefone i laptope uposlenika AA i onemogućili […]

Egipatska policija izvršila upad u ured agencije Anadolija u Kairu i privela četvero uposlenika

Egipatske snage sigurnosti izvele su sinoć upad u ured Anadolu Agency (AA) u Kairu i u nepoznatom pravcu odvele četvero uposlenika, uključujući jednog državljanina Turske.

Policija koja je upala u ured pogasila je sigurnosne kamere i prekinula internet konekciju.

Pripadnici sigurnosti su pretražili ured te zaplijenili pasoše, mobilne telefone i laptope uposlenika AA i onemogućili im bilo kakav kontakt sa vanjskim svijetom.

Kako prenosi reporter AA, policija koja je izvršila upad odbila je advokatu AA, koji je došao u ured, pružiti informacije o razlogu upada.

Policija je potom izvela advokata iz ureda te nastavila sa pretragom.

Kemalettin Eruygur, otpravnik poslova ambasade Turske u Kairu, pomno prati cijeli događaj, a u kontaktu je i sa Ministarstvom vanjskih poslova Egipta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je osudilo upad egipatskih snaga sigurnosti u ured Anadolu Agency u Kairu i privođenje uposlenika.

Otpravnik poslova ambasade Egipta u Ankari pozvan je danas popodne u Ministarstvo vanjskih poslova Turske u vezi s privođenjem uposlenika ureda Anadolu Agency (AA) u Kairu.

Književnik i novinar Enes Halilović pozvao je u javnom apelu vlasti Egipta da oslobode uhapšene novinare Anadolu Agency (AA) koji su iznenada odvedeni u nepoznatom pravcu.

– Pozivam egipatske vlasti da oslobode novinare, jer je čin njihovog hapšenja šokantan i alarmantan za cijelio slobodarski svijet. Abdel Fattah al-Sisiju poručujem da mora garantovati za slobodu i živote naših kolaga novinara i mora ih odmah pustiti na slobodu, jer je njihovo pravo na rad neprikosnoveno”, poručio je u javnom apelu, prenosi Anadolu Agency (AA).

On je podsjetio Abdel Fataha el-Sisija da je pučem došao na vlast mimo volje građana.

– Vaša dalja samovolja može izazvati nesagledive posljedice po stabilnost u međunarodnim odnosima i tražim hitno oslobađanje novinara agencije AA – poručio je Halilović.

Prošle godine šokirala je smrt novinara Jamala Khashoggija koji je mučki i kukavički ubijen od saudijskih službenika, a ove godine egipatske vlasti hapse novinare što takođe izaziva unemiranje u svakom čovjeku i šokantno je da se i u 21. vijeku ljudima oduzima život i oduzima sloboda zbog javno izgovorene riječi, zaključio je Halilović.

Književnik Enes Halilović živi u Srbiji, objavio je 12 knjiga, dobitnik je više prestižnih književnih nagrada, a njegova poezija i proza prevođena je na mnoge jezike.

Izvor: Anadolu Agency

About The Author