NAROD I (NE)PRAVDA: Sjedi – jedan!

Iz stranke čiji su kadrovi zaduženi za bezbjednost Povorke ponosa odjednom su se sjetili da bi to mogao biti događaj visokog rizika. Ajde…

NAROD I (NE)PRAVDA: Sjedi – jedan!
Foto: klix.ba

Uvijek to nesretno ali. Sudbina ovog veznika je da služi kao ružna ideološka zaokretaljka kada treba relativizirati kakvu nepodopštinu, ili da poništi sve ono što je u predmetnoj rečenici do tada rečeno.

Jeste da i naši kradu, ali…

Činjenica je da je X. Y. višestruko napadnut(a), ali…

U nastavku gornjih rečenica možete ugurati šta god vam padne na pamet, sporni veznik tu ima funkciju negiranja prethodno izrečenog i blagonaklonog amnestiranja svega što će biti rečeno nakon njega. U politici veznik ali spada u najperfidnija i najzloupotrebljivanija oruđa, služi da tvrdeći jednu stvar – kažete nešto sasvim drugo. Posljednji primjer zloupotrebe jednog u suštini nevinog veznika imamo na lokalnom, kantonalnom nivou, ali bi reperkusije takvog razmišljanja mogle da se osjete na kompletnom teritoriju Bosne i Hercegovine, od Teherana, kako zlobnici zovu Sarajevo, do Staljingrada, kako zlobnici s druge strane uzvraćaju nazivajući Dodikovu Banju Luku.

Uglavnom, približava se osmi septembar, dan kada je u Sarajevu zakazana Povorka ponosa. Politički faktori već su zauzeli pozicije i izjasnili se povodom ovog važnog događaja, koji bi trebao biti najnormalnije iskazivanje jednog opredjeljenja. Nažalost, u osjetljivim patrijarhalnim i konzervativnim sredinama ima naboj prvorazrednog političkog rizika. Tim povodom, prije nekoliko dana, stranka zvana Narod i pravda, sačinjena mahom od ljudi koji su nekada bili u SDA, oglasila se porukom koja je, kako to novinari vole reći, uzburkala duhove: “Zalažemo se za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, ali se protivimo organizovanju manifestacija koje neće popraviti, već mogu pogoršati ukupnu sigurnosnu situaciju u Sarajevu i šire“, izjavio je Ibrahim Kerla, član rukovodstva Naroda i pravde.

Eto zbog čega je u međuvremenu zaživio jedan od uspješnijih političkih slogana: „Nema ali!“ Činjenica je da su nam iz Naroda i pravde ponudili školski primjer zloupotrebe ovog veznika u političkom mišljenju. Međutim, činjenica je da i stav „Nema ali“ nije pravi odgovor na ovakva izmotavanja. Ali je uvijek poželjan i dobrodošao, samo je pitanje s koje strane rečenice, misli i ideologije se upotrebljava.

Evo kako bi otprilike izgledao pravi raspored tvrdnji i ideja u odaslanoj poruci: „Organiziranje ovakve manifestacije možda bi zaista moglo pogoršati sigurnosnu situaciju u Sarajevu, ali – pošto se mi zalažemo za vladavinu prava, toleranciju i suživot svih različitosti, a kantonalna je policija u našim rukama, učinit ćemo sve što je u našoj moći da ovaj veliki i značajni događaj prođe bez i jednog incidenta. Kad smo već uspjeli obezbijediti SFF, Bregovićev koncert i gradske derbije, onda je i Povorka ponosa za nas još jedan rutinski zadatak i ništa više.“

Eto kako stoje stvari s političkim veznicima. Šta su iz Naroda i pravde htjeli postići ovakvom porukom nije baš najjasnije. Postoje čak i tumačenja po kojima je Konaković tom prilikom partnerima iz koalicije htio nagovijestiti da možda – ima izać? Kao što vidimo, ideološki nikad nisu ni izašli iz SDA.

Od Naroda i pravde, kao stranke koja kontrolira nadležne institucije, bezuvjetno očekujemo da se najavljena manifestacija održi, a ne da populistički traže odgađanje. Otkažu li sad povorku, sljedeći put kad bezbjednosni uslovi dozvole njeno nesmetano odvijanje bit će to već 2087. godina. Ali tada, kao što se vidi iz raspoloživih činjenica i stanja na terenu, neće više biti ni Amazona, a kamoli tamo nekakvog Naroda i pravde.


Tekstove s portala analiziraj.ba uz obavezno navođenje linka na izvorni tekst, dozvoljeno je prenositi tek 24 sata nakon objavljivanja

About The Author