NAPREDNJACI I PROTESTI: Otkud građanima pravo da budu nezadovoljni?

Hvalisavi Vučić dojadio je Srbiji. Sve što poduzme kao reakciju na proteste izaziva još veći gnjev građana

NAPREDNJACI I PROTESTI: Otkud građanima pravo da budu nezadovoljni?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naprednjaci baš nemaju sreće. Taman što su preuzeli apsolutnu vlast u Srbiji, razuzurili se i razbahatili pretvorivši čitavu državu u privatnu prćiju, taman što su preuzeli većinu mediju u svoje ruke, uključujući i sve televizije s nacionalnom frekvencijom – kad im se dogodiše građanski protesti. Nezadovoljni građani koji svake subote šetaju ulicama Beograda potpuno su zbunili naprednjake, jer njihovi odani mediji svakodnevno ponavljaju da nam nikada nije bilo bolje, da ulazimo u zlatno doba i da nikakvog razloga za nezadovoljstvo nema.

Nevični susretu sa realnošću, naprednjaci prosto nisu znali kako da reaguju na ovu čudnovatu pojavu. Prvo se najnapredniji naprednjak Aleksandar Vučić bacio na prebrojavanje demonstranata pomoću teoreme zimskih jakni, uz svesrdnu pomoć ministra policije i više matematike Nebojše Stefanovića, izračunavši da demonstranata ima mnogo manje nego što se golim okom može videti.

Iritirani slabim poznavanjem sabiranja i tablice množenja kod političkih funkcionera, građani su u još većem broju izašli na ulice. Ali sada ne demonstriraju samo u prestonici, već i u Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Čačku, Užicu, Vranju, Kragujevcu, Boru, Zaječaru, Šapcu, Smederevu, Aranđelovcu, Požarevcu, Mladenovcu, Trsteniku, Kruševcu, Leskovcu, Vršcu, Prokuplju, Sremskoj Mitrovici, Somboru, Gornjem Milanovcu, Kraljevu, Paraćinu, Kosovskoj Mitrovici…

Sami sebe zaplićemo…

Odjednom se probudila i akademska zajednica, pa je oko 700 univerzitetskih profesora i saradnika potpisalo podršku protestima. Na ovaj neposluh svog resora reagovao je ministar obrazovanja Mladen Šarčević, bagatelisanjem podrške, rekavši da tu nema značajnih imena, sve neki penzioneri i početnici. Rezultat? Ministrova mudrolija u roku od jednog dana isprovocirala je još 300 novih potpisnika koji su se pridružili pobunjenim kolegama. Uzalud se Vučić trudio da neutralizuje ministrovu izjavu, šteta je već počinjena.

Koliko su naprednjaci zatečeni buntom građana pokazuje i činjenica da je ime protestima dao – sam Vučić. Još početkom decembra, vidno iznerviran podanicima koji dižu glavu, predsednik Srbije im je poručio: “Šetajte do mile volje, ja nijedan zahtev nikada neću da vam ispunim. Može i pet miliona da vas se skupi.” Rezultat? Sledeće subote demonstracije su održane pod sloganom “Jedan od pet miliona” i taj naziv su zadržale do danas.

Naprednjački smisao za humor

Prošlog vikenda su anonimni stručnjaci za propagandu i pucanje u sopstvenu nogu iz Srpske napredne stranke snimili TV spot u nameri da zadaju smrtni udarac protestima i da se narugaju njihovom nazivu. Spot je toliko amaterski i aljkavo snimljen, toliko je tupav da to prosto pleni. U spotu su prikazani Vuk Jeremić i Dragan Đilas kako odlaze kod izvesnog Tajkuna Broj 1 (čije lice ne vidimo) po koferče s novcem, pošto su protesti mnogo skupi. Nesrećni autori su pokušali da poentiraju, Jeremić uzima kofer i pita: “Samo jedan?”, a Tajkun odgovara: “Sa pet miliona.” Ha ha, nasmejaše se sve troje gledalaca koji su smisao za humor učili na istom mestu gde i Aleksandar Vučić – od Vojislava Šešelja i njegovih vickastih naslova tipa “Politički ortakluk Kurve del Ponte i Kurve del Koštunice”.

Pošto se u javnosti digla buka oko promašenog spota, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, poznati humorista, rekao je da spot doživljava kao šalu. Vlastodršcima baš ne ide, jer niko razuman ne bi mogao da smesti naprednjake i humor u istu rečenicu a da to ne izazove gromoglasan smeh. Spot se pokazao kao još jedna promašena reakcija na proteste, pogotovo što se naprednjaci i dalje služe istim sredstvima i ponavljaju iste mantre protiv opozicije, ne shvatajući da ovaj protest nije delo opozicionih stranaka, već da imaju posla sa nezadovoljnim građanima koji više neće da trpe autokratsku vladavinu Aleksandra Vučića i njegovih nesposobnih, bahatih poslušnika.

Šala i vešala

U međuvremenu je vrag odneo šalu, pošto su naprednjaci našli nov povod za diskreditaciju protesta. Na poslednjoj šetnji u Beogradu dva mladića nosila su maketu vešala, što je naprednjacima poslužilo kao odličan šlagvort da se obruše na opoziciju koja se zalaže za “politiku linča” (kako reče premijerka Ana Brnabić), da ih optuže da su nasilnici koji žele da vešaju političke protivnike. Mladići koji su nosili maketu vešala odmah su uhapšeni i saslušani, jednom od njih je Viši sud odredio pritvor do 30 dana, a na teret mu se stavlja krivično delo ugrožavanja sigurnosti.

Uprkos tome što su se opozicione stranke ogradile od nosilaca makete vešala, naprednjački funkcioneri su nastavili s napadima, pokušavajući da opoziciju i proteste optuže kako priželjkuju nasilje i linč nad političkim protivnicima. I to čudo će trajati tri dana, budući da nema veze sa stvarnošću, pošto su protesti potpuno nenasilni, a tokom dva meseca, koliko se održavaju, nije se dogodio ni jedan jedini incident.

Kampanja za mazanje očiju

Ne znajući šta više da preduzme protiv građanskog bunta koji se proširio po celoj Srbiji, Vučić je došao na ideju da započne kampanju “Budućnost Srbije” tokom koje će obići svih 29 okruga u zemlji i podneti izveštaj o svom i radu državnog rukovodstva. Što znači da uskoro možemo očekivati još masovnije proteste diljem Srbije, jer predvidljivo predsednikovo samohvalisanje može da dovede samo do još većeg nezadovoljstva i političke mobilizacije.

Građanima su jednostavno dojadili laži, licemerje, bahatost, nasilje, gušenje slobode, nepravda, siromaštvo, odsustvo perspektive, privatizacija države, uterivanje straha i besomučna propaganda vladajuće oligarhije. I to nikakve kampanje za mazanje očiju ne mogu da promene.

About The Author