NAPAD NA PUPOVCA i MILOŠEVIĆA: Otvorena manifestacije mržnje

IZDVAJAMO

Pupovac je vrlo umjeren i kompromisima sklon čovjek. Uostalom, koalira s HDZ-om. Napad na njega ne govori o njegovom radu, nego o klimi u Hrvatskoj. Sivoj i oblačnoj za sve, naročito za manjine. I naročito za Srbe.

NAPAD NA PUPOVCA i MILOŠEVIĆA: Otvorena manifestacije mržnje

Vodeći ljudi Samostalne demokratske srpske stranke napadnuti su u centru Zagreba. Ružan, netrpeljivošću protkan čin ima iza sebe duboke korijene u ponašanju brojnih hrvatskih političara

Piše: Vladimir Matijanić

Kako je biti istaknuti, poznati Srbin u Hrvatskoj vidjelo se u petak, kada je ispred jednog bistroa, nedaleko od glavne zagrebačke tržnice, nakon saborske sjednice netko zasad nepoznat hranom gađao Milorada Pupovca i Borisa Miloševića,  zastupnike Samostalne demokratske srpske stranke. Pupovac je i predsjednik stranke, dok Milošević vodi Klub zastupnika.

“Ovo nije prvi ni verbalni, niti fizički nasrtaj na predsjednika SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća, ali jeste prvi koji je uključivao i jednog od njegovih najbližih stranačkih suradnika. S obzirom na to da se ovaj napad dogodio pred brojnim ljudima i na mjestu na kojem se zastupnici Pupovac i Milošević gotovo svakodnevno kreću, on u sebi ne sadrži samo bezobzirnost, već i karakter potencijalno opasnog fizičkog napada na njih. Po tome kako je izveden, ovaj napad za cilj je imao otvoreno manifestiranje mržnje, javno poniženje i fizičku ugrozu Milorada Pupovca i njegovog kolege Borisa Miloševića”, stoji u saopćenju SNV-a, uz napomenu kako napad ne treba nikog iznenaditi “s obzirom na političku i medijsku kampanju koja se vodi već duže vrijeme, a posebno proteklih tjedana, protiv Pupovca i SDSS-a”:

“Ta je kampanja takva da potiče ljude ne samo na mržnju već i na nasilje prema njemu i institucijama koje vodi, a time i prema narodu koji predstavlja”, zapazio je SNV.

Ni pažljivi i dugovječniji građani ne pamte kada Milorad Pupovac nije bio objekt šovinističke mržnje u Hrvatskoj. Da ne tonemo u mrak devedesetih, prisjetit ćemo se kako ga je bivši predsjednik države Ivo Josipović etiketirao kao “etnobiznismena”, dok je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prije dvije i pol godine ciničnim pismom uzvratila na njegove pritužbe zbog porasta netolerancije u Hrvatskoj. A ovih dana vukovarski gradonačelnik Ivan Penava, inače HDZ-ovac, uz pomoć desnog krila stranke priprema protest zbog nekažnjavanja ratnih zločina. On će, naravno, kao i sve u Hrvatskoj, biti etnički motiviran, neće se Penava i družina buniti zbog blagog ili nikakvog sankcioniranja hrvatskih zločinaca, nego će još malo govoriti o srpskim zlodjelima, a u podtekstu će biti nezadovoljstvo koalicijom HDZ-a sa SDSS-om, strankom čiji čelnik nema baš nikakve veze ni s ratnim huškanjem, a kamoli s likvidacijama i mučenjima ljudi.

Pupovac je vrlo umjeren i kompromisima sklon čovjek. Uostalom, koalira s HDZ-om. Napad na njega ne govori o njegovom radu, nego o klimi u Hrvatskoj. Sivoj i oblačnoj za sve, naročito za manjine. I naročito za Srbe.

About The Author