MOGU LI LAŽNE VIJESTI BITI ZABRANJENE

Kako se društva mogu boriti s tokom lažnih, često izmišljenih informacija koje kruže internetom i društvenim mrežama, zagađujući političke debate gotovo svuda? To pitanje sekira branitelje demokratije barem od 2016. i izbora za predsjednika SAD. I novogodišnja konferencija za novinare francuskog predsjednika Emanuela Makrona ispred Jelisejske palače dala je svoj odgovor. Makronov cilj, izgleda, jeste […]

MOGU LI LAŽNE VIJESTI BITI ZABRANJENE

Kako se društva mogu boriti s tokom lažnih, često izmišljenih informacija koje kruže internetom i društvenim mrežama, zagađujući političke debate gotovo svuda?

To pitanje sekira branitelje demokratije barem od 2016. i izbora za predsjednika SAD. I novogodišnja konferencija za novinare francuskog predsjednika Emanuela Makrona ispred Jelisejske palače dala je svoj odgovor.

Makronov cilj, izgleda, jeste da se zakonom obuzdaju „lažne vijesti“. On je obećao da će do kraja godine predložiti zakon protiv onih koji šire dezinformacije tokom svakog izbornog perioda. Francuska ionako ima represivni zakon koji zabranjuje objavljivanje ili emitovanje dezinformacija. Na osnovu Člana 27 famoznog Zakona o štampi iz 1881. širenje lažnih informacija „bilo kojim sredstvima“ kažnjava se novčanom kaznom od 45.000 evra.

Zakon o štampi, međutim, odnosi se samo na informacije koje „remete javni mir“ koji je vrlo teško definirati, a kamoli dokazati.

cenzolovka.rs

About The Author