Međunarodne organizacije pozvale poslanike Republike Srpske da ne kriminaliziraju klevetu

Uvođenje klevete u Krivični zakon smatraju nepotrebnim i nerazmjernim mjerama, koje krše pravo na slobodu izražavanja

Međunarodne organizacije pozvale poslanike Republike Srpske da ne kriminaliziraju klevetu
Foto: Exit.al

 

Narodna skupština Republike Srpske glasat će 20. jula o ponovnom uvođenju krivičnih sankcija za klevetu. Partneri Brzog odgovora na slobodu medija (MFRR) pozvali su poslanike da odbace izmjene Krivičnog zakona, koji bi ugušili novinarstvo, javnu debatu i građanski diskurs, ne samo u Republici Srpskoj, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, obavili su raspravu 18. jula o Prijedlogu izmjena i dopuna Krivičnog zakona, koji predviđa ponovno uvođenje krivičnih sankcija za klevetu, a glasanje je predviđeno za četvrtak, 20. jula.

Organizacije okupljene u MFRR upozorile su na opasnosti od kriminaliziranja klevete kada je u martu predstavljen nacrt izmjena zakona. Od tada su se javne rasprave odvijale bez rješavanja zabrinutosti nacionalne i međunarodne novinarske zajednice, zbog rizika od zloupotreba novih odredbi.

– Načelno se protivimo bilo kakvoj kriminalizaciji klevete. Ipak, u poređenju s početnim nacrtom, pozdravljamo to što su u posljednjoj verziji prijedloga zakona smanjene predložene novčane kazne za krivično djelo klevete, s prvobitno predloženog raspona od 8.000 do 100.000 KM na 1.000 do 6.000 KM u zadnjoj verziji te novouvedeni jezik koji sada nudi određenu zaštitu govora koji je u javnom interesu – naveli su u saopćenju.

U pravnoj analizi predloženih izmjena i dopuna objavljenoj u aprilu, ARTICLE 19 Evrope naveo je da krivična priroda primjenjivih sankcija čini da one predstavljaju nerazmjerno miješanje u slobodu govora.

Osim problematične inkriminacije klevete, posebno opasna odredba (čl. 156.a) predviđa zatvorsku kaznu za određena ponašanja (određene povrede privatnosti s elementom klevete) koja bi dovela do grubih povreda prava na slobodu izražavanja te gušenja građanskog diskursa i rada medija.

Visoke novčane kazne i sam postupak krivičnog progona nerazmjeran su odgovor na zaštitu vlastitog ugleda. Odbrane od krivičnog progona navedene u predloženom zakonu nedostatne su za zaštitu mogućnosti uključivanja u raspravu o pitanjima od javnog interesa, smatraju.

Ove organizacije dugo se protive svakom zakonu koji kriminalizira klevetu, u skladu s međunarodnim standardima. Uvođenje klevete u Krivični zakon smatraju nepotrebnim i nerazmjernim mjerama, koje krše pravo na slobodu izražavanja i pridonose “zastrašujućem učinku” na novinarstvo i javnu raspravu.

– Gdje je to prikladno, alternativni pravni lijekovi poput objave demantija, izvinjenja ili ispravke i prava na odgovor predstavljaju bolji odgovor na neopravdani napad na nečiji ugled – pojasnili su.

Saopćenje su potpisali ARTICLE 19 Evropa, Evropska federacija novinara (EFJ), Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), Međunarodni institut za medije (IPI) i OBC Transeuropa (OBCT).

Izvor: ARTICLE 19

About The Author