BHT1 I FTV: Film o velikoj Razi Mujanović

O Srebrenici nakon 11. jula i selektivnim hapšenjima, o studenticama iz Sarajeva koje su govorom mržnje sebi osigurale stipendiju u Beogradu, o tome kako nas sve manje ima u BiH, a sve više u zemljama EU

BHT1 I FTV: Film o velikoj Razi Mujanović

BHT1:  Nezaustavljivi egzodus

  1. – 18. juli 2021.

OHLAĐENE GLAVE: Kako su se ohladile usijane glave nakon prethodnih sedmica punih uvreda i osuda na političkoj sceni BiH, koliko postoji saglasnosti u skupštinskim i ministarskim klupama, zašto je imenovanje ministra finansija u Vijeću ministara BiH i dalje kamen spoticanja među koalicionim partnerima? Na sva ova pitanja dobili smo odgovor u dobro postavljenom prilogu u Dnevniku 2 na BHT1.

SVE NAS MANJE IMA TU: Dok bh. političari neuspješno pokušavaju uvesti zemlju u EU, građani sami iznalaze način da započnu život u nekoj od evropskih zemalja. Ovako je glasio uvod u odličnu priču o sve masovnijem odlasku mladih, ali i ostalih stanovnika BiH. Sve je objašnjeno i dobro postavljeno u prilogu: loša politička situacija, korupcija, nepotizam, traženje boljeg standarda i bolje budućnosti – to su razlozi koji navode naše sugrađane, i zaposlene i nezaposlene, da se upute van granica BiH.

VELIKA RAZA: BHRT je snimio dokumentarac o Raziji Mujanović, i to je, osim što je samo po sebi odlična vijest, posebno osvježenje u dnevnicima koji su bremeniti politikom. Prilog na BHT1 o snimanju filma donosi priču o velikoj sportistkinji i njezinim najblistavijim momentima. Autori filma su Vedad Hodžić i Medina Šehić, koji govore o karijeri ove košarkašice, ali i njezinim ljudskim vrijednostima.

Ocjena: 6

 

FTV: Težak mjesec

  1. – 18. juli 2023.

NAKON 11. JULA: Juli je težak mjesec, potvrđuju to i sadržaji dnevnika na FTV-u. Nakon 11. jula, majke Srebrenice obilaze stratišta Budak, Kravica, Nova Kasaba, Orahovac, Petkovci, Kozluk, Branjevo. Reporterka Azra Delmanović održava uspomenu na one koji su ubijeni pričajući s majkama, ali istovremeno podsjeća na to kako im je 28 godina poslije genocida onemogućeno da dostojanstveno odaju počast žrtvama. Cvijeće polažu ispred kapije Zemljoradničke zadruge u Kravici, jer je ovaj objekat pod ključem bratunačkih vlasti. Prilog ilustrira i pokušaj vlasti RS-a da izbrišu tragove počinjenog genocida. Naime, zvaničnici ovog entiteta finansiraju projekat obnove Zemljoradničke zadruge u namjeri da se ona prestane koristiti kao simbol kulture sjećanja.

GENOCID I STIPENDIJA: Studentice sarajevskog Fakulteta kriminalistike, kriminologije i sigurnosnih studija Univerziteta u Sarajevu, Valentina Vujičić i Slađana Todić, 11. jula su na društvenim mrežama veličale ratne zločince, a jedna je čak napisala: „Nek’ smo vas pobili“. U danima koji slijede FTV prati slučaj, pa smo saznali kako se za slavljenje ratnih zločina dobija stipendija: Srbija će stipendirati i obrazovati studentice koje su veličale Ratka Mladića. Poziv su dobile od srbijanske Bezbjedonosno-informativne agencije, a finansijsku podršku od Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva. Tužilaštvo BiH još nije reagovalo, a FTV podsjeća: negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca je krivično djelo.

KOME TREBAJU LAPTOPI NOVINARA ŽURNALA? U zemlji koja svakim danom potvrđuje kako je apsurd mjera stvari – novi primjer gušenja medijskih sloboda. FTV donosi priču o provalništvu u stan urednika i novinarke Žurnala, Eldina Karića i Žane Gauk Karić. Otuđena su samo dva laptopa, i to baš na 14. godišnjicu postojanja ovog medija. FTV donosi izjavu Eldina Karića, a potom se tematski nastavlja priča o kriminalizaciji klevete u institucijama RS-a. Ta je tema u fokusu FTV-a od samog početka, te se gledatelje podsjeća kako se ne radi samo o novčanim sankcijama, već je riječ o čitavom krivičnom procesu koji će uticati na slobodu medija.

Ocjena: 7

KOMPARATIVNA ANALIZA

FTV kroz cijelu sedmicu podsjeća na gušenje medijskih sloboda, a jedan od sadržaja je i intervju s Ljiljanom Smiljanić, članicom Upravnog odbora BH Novinara, koja na temeljan i razumljiv način objašnjava razloge zbog kojih će se novinari naći u nezavidnoj poziciji ako se usvoje izmjene Krivičnog zakonika i dođe do novog zakonskog rješenja koje kriminalizira klevetu.

Osjetna je razlika u sadržajima dnevnika dvaju javnih servisa – mnogo manje Milorada Dodika, a puno više ostalih političkih aktera na domaćoj sceni, a poseban fokus je bio na slučaju dvije studentice kriminalistike koje su govorom mržnje na 11. juli priskrbile pažnju javnosti, ali i stipendije u Beogradu.

BHT1 ima zanimljivu temu o godišnjim odmorima i o tome šta je bh. građanima prihvatljivo te koje aranžmane najčešće biraju. Visoke temperature i toplotni val koji je zahvatio Evropu su visokopozicionirane teme u sadržajima dnevnika oba javna servisa, te se osim pregleda situacije u ostalim zemljama Evrope i svijeta donose i savjeti i preporuke kako se ponašati pri ovakvim ekstremnim vremenskim pojavama.

Ni BHT1 ni FTV nisu imali kritički uklon na pojavu nove stranke – Snage naroda – koju je osnovao ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak.

Plus sedmice

BHT1 

Odličan prilog o radu jedne zakonodavne institucije, u ovom slučaju NSRS-a. Javnost koja pažljivo prati redovna i vanredna zasjedanja ovog parlamentarnog tijela primijetila je da je pred zastupnicima puno manje zakona koji bi uticali na kvalitet života građana i građanki, a puno više razmatranja političke situacije, zaključuje reporterka Mirela Savić. Novinari i analitičari koje je izabrala za sugovornike potcrtavaju da ne postoje pitanja od interesa javnosti, već se stalno govori o reakcijama NSRS-a na neka politička pitanja.

FTV

Nakon što su pripadnici MUP-a RS priveli povratnika u Srebrenicu Mirsada Omerovića zbog negodovanja povodom koncerta ispred crkve na godišnjicu genocida, reporterka Senada Mujezinović pravi odličan prilog. Redajući činjenice, ona poziva na odgovornost policiju koja je uhapsila Omerovića i tužilaštvo, insistirajući na odgovorima na pitanje zašto se selektivno reaguje na „uznemiravanja“. FTV donosi i poseban intervju s Omerovićem, koji upućuje poruke pomirenja.

Minus sedmice

BHT1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravio je u zvaničnoj posjeti Mađarskoj gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm, te se ova protokolarna informacija prenosi (sa vrlo lošim videosnimkom načinjenim telefonom). I bila je ovo prilika da se gledatelje podsjeti na sporne izjave mađarskog šefa diplomatije tokom njegove nedavne posjete Banjaluci, ali to se nije desilo.

FTV

Snaga naroda je nova politička stranka u BiH, a osnovao ju je aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak. Prilog iz Zenice mogao je obilovati puno boljim i kritičkim sadržajem, posebno u kontekstu činjenice da je 11. jula federalni ministar do Potočara išao službenim helikopterom sa svojim sinom Arnelom Isakom. Javnost je o tome saznala putem fotografije na kojoj otac i sin poziraju u letjelici, pritom potpuno zanemarujući činjenicu da ne idu na turističku destinaciju, već na dženazu i obilježavanje 28. godišnjice genocida.

About The Author