Mađarski zvaničnik potvrdio da je Vlada kupila špijunski softver

Priznanje dolazi dan nakon što su Sjedinjene Države stavile NSO grupu na trgovinsku crnu listu, rekavši da njen softver stoji iza “transnacionalne represije” koju provode neke strane vlade

Mađarski zvaničnik potvrdio da je Vlada kupila špijunski softver

Najviši zvaničnik mađarske vladajuće stranke prvi put je potvrdio da je vlada kupila Pegasus – špijunski softver koji je navodno korišten za praćenje novinara, advokata, poslovnih ljudi i opozicionara u desetinama zemalja širom svijeta.

Lajoš Kosa, predsjednik parlamentarnog Odbora za odbranu i provođenje zakona, rekao je novinarima nakon zatvorene sjednice odbora da je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo softver Pegasus koji proizvodi izraelska grupa NSO.

Kompanija je postala centar kontroverzi nakon što je međunarodni medijski konzorcijum u julu izvijestio da je špijunski softver Pegasus korišten u pokušajima hakovanja pametnih telefona koji pripadaju novinarima, aktivistima za ljudska prava, biznismenima i zvaničnicima u oko 50 zemalja.

Mađarska je u izvještajima navedena kao jedna od zemalja koje pokušavaju da se infiltriraju u digitalne uređaje, što je izazvalo reakcije u Budimpešti.

Pametni telefoni zaraženi Pegasusom omogućavaju operaterima da snimaju telefonske pozive, pristupaju tekstualnim porukama, fotografijama, e-mailovima i lozinkama, prate GPS podatke i tajno aktiviraju mikrofone i kamere.

Kosa, član vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana, rekao je da su u svim slučajevima nadzorni organi postupali legalno nakon što su dobili dozvolu sudije ili Ministarstva pravde.

Ministar vanjskih poslova Peter Sijarto ranije je negirao da zna za takvo prikupljanje podataka, a i drugi članovi vladajuće stranke odbacivali su optužbe da je vlada nezakonito špijunirala građane.

Opozicioni poslanici zahtijevaju istragu o upotrebi Pegasusa. Oni navode da je vladajuća stranka proglasila tajnim do 2050. godine zaključke s dvije posebne sjednice komiteta na kojima se ispituje slučaj upotrebe softvera.

Priznanje Mađarske dolazi dan nakon što su Sjedinjene Američke Države stavile NSO grupu na trgovinsku crnu listu, ocjenjujući da njen softver Pegasus stoji iza “transnacionalne represije” koju provode neke strane vlade.

Izvor: RSF

About The Author