KOJI MEDIJI LAŽU O SIRIJI?

Sredinom aprila, na nekoliko Facebook stranica i portala pojavila se serija fotografija iz Sirije, uz tvrdnju da se radi o prizorima nastalim nakon napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Assadove položaje u Siriji, o kojima “zapadni mediji šute”. Članak je još jedna verzija poznatih teorija zavjere, po kojima “zapadni mediji” šute o stvarnoj situaciji […]

KOJI MEDIJI LAŽU O SIRIJI?

Sredinom aprila, na nekoliko Facebook stranica i portala pojavila se serija fotografija iz Sirije, uz tvrdnju da se radi o prizorima nastalim nakon napada SAD, Velike Britanije i Francuske na Assadove položaje u Siriji, o kojima “zapadni mediji šute”.

Članak je još jedna verzija poznatih teorija zavjere, po kojima “zapadni mediji” šute o stvarnoj situaciji u Siriji, ili izmišljaju nepostojeća ratna dejstva, koje su se posebno intenzivirale prošlog mjeseca – o čemu smo već pisali u ranijim analizama.

Portal “Dnevno” je 16. aprila 2018. objavio članak pod naslovom:

SIRIJSKI SVEĆENIK: Zapadni mediji rekli su vam najveću laž našeg doba – Mi smo živi zahvaljujući Assadu!

Ovaj članak je na svojoj Facebook stranici objavio i hrvatski saborski zastupnik Ivan Pernar, poznat po sklonosti ka širenju teorija zavjera koje se tiču svega od medicine, teologije i ekonomije do ratova i globalne politike. Njegova objava je do trenutka pisanja ovog teksta podijeljena preko 900 puta.

Članak se poziva na “svjedočenje” izvjesnog Daniela Maesa, belgijskog svećenika koji živi u Damasku:

Otac Danielo Maes godinama šalje izvješća o stvarnosti u Siriji koji zapadni mediji ne žele objaviti. Tvrdi da iza Assada stoje svi kršćani da je on donio mir i neovisnost zemlji te da ga zbog toga zapadne sile žele uništiti. Također tvrdi da su sva medijska izvještavanja sa Zapada o Siriji jedna velika laž i obmana.
‘Ideja da se sirijski narod dignuo protiv Assada, da su sirijski ljudi podignuli ustanak protiv njega je netočna. Ja sam bio u Qari 2010. godine vidio svojim očima kako agitatori izvan Sirije organiziraju prosvjede protiv vlade i regrutiraju mlade ljude.

U članku su kao “dokaz” priložene 2 fotografije koje prikazuju skup podrške Assadu, uz tvrdnju da se isti dogodio 12. aprila ove godine:

Nakon što je “Dnevno” objavio ovaj članak, preuzelo ga je na desetine portala, a fotografije su se uskoro polele dijeliti i po Facebooku. Pronašli smo ih, između ostalog, na stranicama Intermagazin”, “Paralela”, “Srpska čast i na nekoliko privatnih profila koji su ih objavili dan kasnije.

U opisu svih pet objava navodi se kako “ove slike nećete vidjeti u zapadnim medijima”, a ukupno su podijeljene preko 4.000 puta.

Nijedna od tvrdnji koje prate ove fotografije nije tačna.

Fotografije nisu nastale u aprilu 2018. godine, već su nastale u periodu između 2011. i 2013. godine, a napravili su ih i prvi objavili upravo “zapadni mediji”.

Prvu fotografiju objavio je “Reuters”, u svojoj fotogaleriji sa pro-vladinog skupa održanog 12. oktobra 2011.

Druga fotografija nastala je također 2011. godine tokom jednog od od skupova podrške Assadu, o kojima su tada izvještavali brojni “zapadni mediji”, kao što su američki “The New York Times“, britanski “Telegraph” i drugi, a fotografiju je također napravio “Reutersov” fotograf.

Najstariju objavu treće fotografije pronašli smo na Twitteru, gdje se pojavila 28. augusta 2013. godine.

Dakle, tvrdnja da je u aprilu ove godine “narod Sirije izašao na ulice, a mediji šute o tome” nema nikakve veze sa realnošću. Članke i objave koji su stare – i više puta objavljene – fotografije prikazali kao “skrivene” snimke nedavnog skupa podrške Assadu, ocjenjujemo kao lažnu vijest i prenošenje lažne vijesti.

Raskrinkavanje.ba

About The Author