KO JE UREDNIK RTRS-a?

Odlučnost da, ako treba, do posljednjeg novinara brane aktuelnu vlast Republike Srpske, najbolje opisuje uređivačku koncepciju centralnog dnevnika javnog RTV servisa u ovom entitetu. Ili još gore, da brane lik i djelo entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Kada bi dnevnik otvorili s “Dobro veče, predsjedniče”, nikoga to više ne bi začudilo. Jer Dodik je “alfa i […]

KO JE UREDNIK RTRS-a?

Odlučnost da, ako treba, do posljednjeg novinara brane aktuelnu vlast Republike Srpske, najbolje opisuje uređivačku koncepciju centralnog dnevnika javnog RTV servisa u ovom entitetu. Ili još gore, da brane lik i djelo entitetskog predsjednika Milorada Dodika. Kada bi dnevnik otvorili s “Dobro veče, predsjedniče”, nikoga to više ne bi začudilo. Jer Dodik je “alfa i omega” svega. On sve zna, za sve se pita, i u prezentaciji stavova o bilo kom događaju u BiH i svijetu njegova je ključna. A da bi se potvrdilo da je predsjednik u pravu, RTRS se pobrinuo da skupi galeriju analitičara. Svih vrsta i dezena. Čime se bave, koliko su njihova znanja referentna, nebitno je. Bitno je jedino da su “na pravoj strani”.

I to je samo jedna kocka u mozaiku neprofesionalizma u koji je duboko zaglibio RTRS. Druga, još pogubnija, ogleda se u svakodnevnoj manipulaciji vijestima. Umjesto golih činjenica, vijesti i izvještaji vrve komentarima, insinuacijama, prešućivanjem bitnih podataka. Sve samo s jednim ciljem: derogirati državu BiH, njene institucije i ljude koji participiraju u vlasti na državnom nivou. Po svaku cijenu. Po cijenu širenja etničke netrpeljivosti, mržnje.
Treća je odnos prema opoziciji. Čije je stavove u izvornom obliku gotovo nemoguće čuti. Umjesto toga, isti se prepričavaju, vade iz konteksta, a gledaocima se onda serviraju dvostruko ili trostruko duži komentari vlasti.

Nemoguće je, stoga, ne postaviti pitanje ko je urednik informativnog programa RTRS-a. Čovjek čije se ime pojavljuje na odjavnoj špici dnevnika ili kakav aparatčik u kabinetu predsjednika ili premijerke Republike Srpske? I ko je za to kriv? Regulatorna agencija za komunikacije BiH? Koja je odavno odlučila da se ne miješa u svoj posao. Ili opozicija koja smatra da je pisati prigovore tom istom Regulatoru uzaludno trošenje vremena? Pa se tako krug zatvara. Građani tvrde, pa da im na riječ vjerujemo, da dnevnik RTRS-a uglavnom ne gledaju. RTV taksu plaćati moraju, jer će im u suprotnom i za dvadesetak maraka na vrata pokucati inkasanti – da plijene imovinu i namire štetu koju RTRS trpi zbog neplatiša.

Otuda je i bilo tragikomično 38 dana zaredom otvaranje dnevnika nabrajanjem koliko je dana prošlo a da “ministar sigurnosti BiH i SDS nisu, na zahtjev uređivačkog kolegija, uputili izvinjenje zbog verbalnog napada na novinarke RTRS-a”. Javnost je u startu taj napad osudila, jasno stavivši do znanja da niko nema pravo ocjene o radu nekog medija davati vrijeđanjem novinara i njihovih porodica. No, da li RTRS, koji svakodnevno vrijeđa zdravu pamet svih normalnih ljudi, ima pravo od bilo koga tražiti izvinjenje?

About The Author