KLUB NOVINARA BANJALUKA: Stop etiketiranju novinara

U Klubu novinara Banjaluka održan je peti sastanak članova Upravnog odbora Kluba sa koleginicama i kolegama iz banjalučkih redakcija. Nakon sastanka učesnici su iznijeli zahtjeve Kluba novinara upućene institucijama, zvaničnicima i javnosti: 1. Klub novinara poziva policiju i tužilaštvo da što prije dovedu do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića uz napomenu […]

KLUB NOVINARA BANJALUKA: Stop etiketiranju novinara

U Klubu novinara Banjaluka održan je peti sastanak članova Upravnog odbora Kluba sa koleginicama i kolegama iz banjalučkih redakcija.

Nakon sastanka učesnici su iznijeli zahtjeve Kluba novinara upućene institucijama, zvaničnicima i javnosti:

1. Klub novinara poziva policiju i tužilaštvo da što prije dovedu do kraja istragu pokušaja ubistva novinara BN TV Vladimira Kovačevića uz napomenu da je izuzetno važno otkriti motive i nalogodavca ili nalogodavce. Takođe, očekuju i da nadležne institucije obavijeste javnost o eventualnim novostima u ovom slučaju.

2. Klub novinara traži da prestanu stalna prozivanja i etiketiranja pojedinih medija i novinara u tekstovima i prilozima, ali i na društvenim mrežama i javnim skupovima. Svi mediji i novinari moraju da poštuju profesionalne i etičke kodekse, a neslaganje sa uređivačkom politikom ne daje za pravo političarima, nevladinim organizacijama, pokretima, medijima niti bilo kome drugome da iz bilo kojeg razloga traže mišljenje o novinarima, vrijeđaju i tjeraju novinare sa događaja koje prate.

3. Iz Kluba novinara apeluju i da svi kandidati na predstojećim opštim izborima posljednju sedmicu kampanje omoguće novinarima da rade svoj posao bez pritisaka, prijetnji, uvreda i napada. Kolege i koleginice napominjemo da sve ovakve slučajeve prijave Liniji za pomoć novinarima Udruženja BH novinari.

bhnovinari.ba

About The Author