Kakvo je zaista stanje u medijima?

U posljednjem desetljeću ubijeno je, zatvoreno i nestalo 3.088 novinara i medijskih radnika

Kakvo je zaista stanje u medijima?
Foto: Jutarnji List

Prema podacima Komisije za zaštitu novinara, u posljednjem desteljeću ubijeno je, zatvoreno i nestalo 3.088 novinara i medijskih radnika. Svi su oni stradali radeći svoj posao.

Novinarstvo svakog dana postaje sve opasniji poziv, dijelom zbog izvještavanja iz konfliktnih žarišta u svijetu, a dijelom zbog povećane agresije na novinare u vidu prijetnji, uvreda i fizičkih napada. Novinarima se sudi, ušutkuju ih presudama i kaznama, hapšenjima, policijskim nasiljem i pretresima. Kažnjavaju ih za klevetu i sramoćenje, dok sistemi ukazuju na važnost slobode izražavanja i značajnu ulogu koju mediji imaju u izgradnji i očuvanju demokratskog društva.

I tokom 22 godine rada Al Jazeere ubijeno je 11 novinara Mreže, mnogi su zatvoreni, a stotine su uznemiravane. Naše platforme bile su izložene kibernetičkim napadima i zahtijevano je njihovo gašenje. Novinar Mahmoud Hussein pritvoren je u Egiptu, gdje ga drže više od 800 dana bez optužbi, suđenja ili osude, kršeći i egipatsko i međunarodno pravo.

Sve ovo bilo je povod za kratki promotivni spot Al Jazeere Balkans kojim simbolično ukazuje na globalne prijetnje slobodi medija.

U jednominutnom spotu, u kojem glavnu ulogu ima Arben Bajraktaraj, francuski glumac albanskog porijekla, prikazana je današnja pozicija medija kao talaca sistema i centara moći.

Al Jazeera Balkans podsjeća: novinarima se mora omogućiti pravo na slobodan rad. Jer novinarstvo nije zločin.

Izvor: Al Jazeera

About The Author