KAKO SU MEDIJI IZVJEŠTAVALI O REFERENDUMU

Dnevni listovi i portali u regionu, kao i svjetski mediji  izvještavali su o neustavnom referendumu u RS, a zajedničko im je da je ovaj čin samovolje izazvao napetost u cijelom regionu i da od ovog glasanja “strepi cijeli region”. Jutarnji list Hrvatski Jutarnji list, tako pored najave i objašnjenja o svim nelegalnim akcijama koje prate […]

KAKO SU MEDIJI IZVJEŠTAVALI O REFERENDUMU

Dnevni listovi i portali u regionu, kao i svjetski mediji  izvještavali su o neustavnom referendumu u RS, a zajedničko im je da je ovaj čin samovolje izazvao napetost u cijelom regionu i da od ovog glasanja “strepi cijeli region”.

Jutarnji list

Hrvatski Jutarnji list, tako pored najave i objašnjenja o svim nelegalnim akcijama koje prate nelegitimni referendum, navodi da je on “izazvao napetost ucijeloj regiji”. Između ostalog, Jutarnji piše da je “dvojben i popis osoba koje imaju pravo glasa jer je Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) odbilo ustupiti središnji birački popis vlastima RS. Utvrđeno je kako nema zakonske osnove da povjerenstvo RS taj popis koristi za referendum no u Banjoj Luci su nakon toga napravili alternativni popis kompilirajućipodatke iz policijskih evidencija o prebivalištu”.

Index

Hrvatski portal Index pratio je iz minute u minutu nelegitimni referendum te navodi kako je riječ o događaju “zbog kojeg se opet priča o ratu na Balkanu”.

Blic

Srbijanski Blic navodi kako je “počelo glasanje od kojega strepi čitav region”.

BBC

Bosanski Srbi glasaju o tome da li da zadrže 9. januar kao nacionalni praznik u inat odluci najvišeg suda Bosne i Hercegovine, piše BBC.

Ustavni sud je presudio da taj datum diskriminira Bošnjake i Hrvate i da treba da bude promijenjen. “Srbi su proglasili formiranje njihove države unutar Bosne 9. januara 1992. godine, izazvavši etnički konflikt u kojem je poginulo oko 100.000 ljudi”, navodi BBC. Dodaje kako je Bosna još uvijek podijeljena po etničkoj liniji između uglavnom srpskog entiteta i muslimansko-hrvatske Federacije. BBC također navodi kako je Ustavni sud BiH zabranio održavanje referenduma. BBC- jev dopisnik Guy Delauney u susjednoj Srbiji, kaže da  lider bosanskih Srba Milorad Dodik namjerno provocira  insistiranjem da slavi nacionalni praznik 9. januara. Analitičari kažu da podcjenjivanjem suda, jedne od institucija koje su uspostavljene na kraju rata, prije 21. godinu, Dodik prijeti Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojim je okončan rat 1995. godine”,navodi BBC.

Le Monde

Francuski Le Monde u članku o održavanju referenduma u RS-u navodi da je, prema brojnim analitičarima, “ovaj referendum predizborni manevar lidera biosanskih Srba M. Dodika koji je politički oslabio i koji zbog toga organizuje referendum sedam dana prije lokalnih izbora. Le Monde navodi, također da  Bošnajci iz ovog entiteta neće glasati, jer je 9. januar datum rođenja “Republike srpskog naroda” koja je formirana 3 mjeseca poslije početka rata u kojem je bilo više od 100.000 mrtvih i čiji osnivač Radovan Karadžić, ideolog etničkog čišćenja osuđen na 40 godina zatvora za genocid i zločin protiv čovječnosti”.

bhrt.ba

About The Author