Kako stati na put govoru mržnje i prijetnjama

Prijetnje i govor mržnje na internetu sve su češći. Izazivanje straha, vrijeđanje sa društvenih mreža preliva se u medije i postaje sastavni dio javnog života.

Kako stati na put govoru mržnje i prijetnjama
Foto: Yle.fi

Uvrede i prijetnje smrću novinarima i Nevladinim organizacijama prethodnih dana u Srbiji naišle su na brojne osude. Pretnje su stugle na adrese Građanske inicijative, Komiteta pravnika za ljudska prava, Beogradskog centra za ljudska prava, Helsinškog odbora za ljudska prava.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti u Srbiji Brankica Janković kaže za RTS da prijetnje, uvrede, govor mržnje, diskriminatorne izjave ali i korišćenje vulgarnih i primitivnih izraza postaju sve veći društveni problem i prete da postanu deo prihvatljive matrice i deo „naše kulture“.

„Mi moramo kao društvo dati adekvatan odgovor i stati tome na put zbog toga što ne treba da dozvolimo da idemo nazad i da dozvolimo neozbiljnim i nedogovornim pojedincima koji možda nisu ni svesni šta to znači – da stvaraju atmosferu nelagode, straha u kojoj se bilo koji građani i organizacije civilnog društva osećaju nebezbedno“, kaže Jankovićeva.

Postoje veliki izazovi, a mi ćemo kao institucija biti dio šire platforne i zajedničkog projekta sa Vijećem Evrope gde ćemo iznalaziti najbolje mehanizme za borbu protiv govora mržnje, posebno na društvenim mrežama. Veliki broj ljudi nije svjestan značaja i opasnosti i šta zapravo znači prijetnja jer im to djeluje neozibljno.

„Ta anonimnost koju im omogućavaju novi kanali komunikacije ih čini mnogo slobodnijim jer su tamo iza gde ih niko ne vidi i gde misle da će ostati nedostupni pravdi što često i bude slučaj“, istakla je Jankovićeva.

Sve je češća pojava zloupotrebe slobode izražavanja i previše se često govor mržnje opravdava slobodom izražavanja, što nikako ne smije da bude nešto što će postati trend.

Izvor: Cenzolovka

About The Author