IZUM STOLJEĆA: Mašina za pravljenje selfija

Veselje je počelo informacijom da je podobni kadrovik smislio komičan i nepotreban izum, a nastavljeno obilatim iznosima kojima su ga potom obasule vlasti

IZUM STOLJEĆA: Mašina za pravljenje selfija

Ako ste voljeli Grunfa, svidjet će vam se ova priča. Luka Vuković, zapamtite to ime, izumio je solarni stup koji snima selfije. Za postavljanje tri takva uređaja, Grad Split je, čitamo po portalima i društvenim mrežama, platio 236.250 kuna. Uz to, Splitsko-dalmatinska županija mu je za kreiranje izuma prvo dala 87 hiljada kuna, pa 28.964 kune i 59 lipa, pa da ne bude malo, još i 50 tisuća kuna i, na koncu, 80 hiljada kuna. U financiranju nastanka solarnog stupa sudjelovao je i Grad Split sa 118.125 kuna. Konačno, u sklopu Dana Splitsko-dalmatinske županije, koji će se održati u utorak, 25. rujna 2018. godine u Bruxellesu, foto-stup će nakratko osvanuti i pred Evropskim parlamentom.

Vuković je uspio nevjerojatno: u eri kada svaki ili skoro svaki mobilni uređaj ima kameru, u vremenu koje je rodilo selfie-štap iz grozničave želje da se na raznim mjestima širom svijeta nađe optimalan kut za fotografiranje sa što sitnijim pokretnim uređajem, on je stvorio kabastu, fiksnu napravu. Za snimanje fotografija.

Na ideju je, kaže, došao kad je na rivi vidio japanske turiste koji uzalud pokušavaju snimiti dobar selfie. Da je vidio neke koji nemaju novaca na mobitelu za poziv, možda bi izmislio i telefonsku govornicu.

Ljudi se fotografiraju na stotinama mjesta, biraju kadrove po svom guštu. Prema Vukovićevoj zamisli, to će raditi na uvijek istim mjestima, tamo gdje je postavljen njegov izum. On, izum, to je valjda najurnebesnije, snimljenoj osobi fotografiju šalje na mobitel, uređaj s kojim se može snimiti gdje hoće.

Svejedno, premda se foto-stup ne čini naročito perspektivnim, Vuković je dobio priličnu financijsku pažnju lokalnih vlasti, što su Facebook stranica Dnevna doza splitskog nereda i portal Index povezali s činjenicom da je izumitelj ne samo čelnik HDZ-ove mladeži u Solinu, a HDZ vlada Splitom, Županijom i državom, nego i čovjek koji je prije nekoliko godina na ramenima nosio aktualnog župana Blaženka Bobana. Bilo nekakvo veselje, jedna od nekoliko hiljada izbornih pobjeda HDZ-ovaca, pa se Vukovićevo rame našlo baš pod turom čovjeka koji je prošle godine preuzeo Županiju. A ona, eto, u Bobanovu mandatu zdušno podržava Vukovićev projekt iz pretprošle tehnološke revolucije.

Hrvatska – uvijek može luđe.

About The Author