Ivan Safronov osuđen u Rusiji je na 22 godine zatvora

Sindikat novinara smatra da je ova presuda čin zastrašivanja cijele ruske novinarske zajednice, koja je već podvrgnuta strogoj cenzuri

Ivan Safronov osuđen u Rusiji je na 22 godine zatvora
Foto: Safejournalists.net

Bivši ruski novinar Ivan Safronov, koji je u zatvoru zbog navodne “veleizdaje” od 7. jula 2020. godine, osuđen je prošle godine na 22 godine zatvora, a potom je 3. augusta Ruski vrhovni sud odbio konačnu žalbu na tu presudu.

Ivan Safronov bio je istaknuti novinar koji je do maja 2020. godine izvještavao o pitanjima odbrane za ruske novine Kommersant i Vedomosti, prije nego što je postao savjetnik ruske svemirske agencije Roscosmos.

Safronov je optužen za “veleizdaju” zbog navodnog odavanja državnih tajni u vezi s prodajom oružja Češkoj, što je on negirao. Od njegovog hapšenja, vlasti nisu uspjele razjasniti konkretne dokaze protiv njega. Moskovski gradski sud ga je 5. septembra osudio na 22 godine zatvora.

Prema riječima njegovih advokata, Safronova se progoni zbog njegovog prethodnog novinarskog rada i optužen je za prikupljanje povjerljivih informacija o ruskoj vojsci, odbrani i sigurnosti. Njegova odbrana je tvrdila da su sve informacije bile javno dostupne i da ništa nije predstavljalo veleizdaju.

Prema medijskim izvještajima, tužitelji su Safronov ponudili 12 godina zatvora ako prizna optužbe što je on odbio.

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Sindikat novinara i medijskih djelatnika (JMWU) osudili su odluku Gradskog suda u Moskvi.

Iz JMWU-a Andrei Jvirblis kazao je da uznemiravanje Safronova nije ništa drugo nego lična osveta tajnih službi za njegove neugodne članke u Kommersantu i Vedomostima i čin zastrašivanja cijele ruske novinarske zajednice, koja je već podvrgnuta strogoj cenzuri.

– Ovo suđenje podsjeća na sve poteškoće bavljenja novinarstvom u Rusiji i na pogoršanje stanja slobode medija u zemlji. Pozivamo ruske vlasti da oslobode Safronova koji je još jedna žrtva vladinog slamanja medija – kazao je generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.

Izvor: IFJ

About The Author