Istraživački novinari i zviždači igraju ključnu ulogu u borbi protiv korupcije

Države članice Vijeća Evrope trebaju stvarnim učiniti pristup službenim dokumentima kao i provedbu relevantnog zakonodavstva o slobodi informacija

Istraživački novinari i zviždači igraju ključnu ulogu u borbi protiv korupcije
Foto: BHRT

Istraživački novinari i zviždači igraju ključnu ulogu u borbi protiv korupcije, kazala je komesarka Vijeća Evrope za ljudska prava Dunja Mijatović.

– Ubistva novinara Daphne Caruana Galizia na Malti i Jana Kuciaka u Slovačkoj simboliziraju rizike koje novinari poduzimaju kako bi razotkrili korumpirane političare i njihove veze s organiziranim kriminalom te ih pozvali na odgovornost – kazala je.

Posljednjih godina građani su na protestima ukazivali na sistemsku korupciju, zahtijevajući poštivanje vladavine zakona i odgovornost u raznim zemljama Evrope, uključujući Rumuniju, Maltu, Republiku Moldaviju, Bugarsku, Republiku Slovačku i Ukrajinu.

Mijatović se pozvala na njezinu izjavu objavljenu prije tri godine nakon ubistva Caruane Galizie za koje do danas nije utvrđeno ko je to ubistvo naredio i koji su motivi brutalnog atentata.

Osvrnula se i na atentat na Kuciaka i Matinu Kušnírovu, napominjući da, dok su ubice osuđene u septembru 2020. godine, nalogodavac nije te je potrebno još rada kako bi se spriječilo nekažnjavanje u Slovačkoj.

Olivera Lakić, novinarka crnogorskog lista Vijesti, poznata po istragama političke korupcije, preživjela je pokušaj ubistva 2018. godine, a organizatori ovog zločina još nisu izvedeni pred lice pravde.

U Srbiji je istraživački novinar Ivan Ninić pretučen 2015. godine, dok su novinari KRIK-a (Mreža za izvještavanje o kriminalu i korupciji) dobivali prijetnje smrću i bili na meti kampanja blaćenja.

Mijatović je spomenula i slučaj azerbejdžanske istraživačke novinarke Khadije Ismayilove, koja je zatvorena zbog kritiziranja članova vlade i njihovih porodica u poslovima navodne korupcije i ilegalnih aktivnosti.

Evropski sud utvrdio je nekoliko povreda Konvencije u njenom slučaju, zaključujući da je stvarna svrha hapšenja i kažnjavanje novinarke zbog njezinih novinarskih aktivnosti.

Novinari se također suočavaju sa strateškim tužbama (SLAPP) zbog istrage koruptivnih radnji. Mijatović je SLAPP opisala kao neutemeljene pravne radnje koje pokreću moćne osobe ili kompanije koje žele zastrašiti novinare da odustanu od istraga.

Dodala je da se Caruana Galizia suočila s više od 40 građanskih i krivičnih tužbi za klevetu, od kojih su neke nastavljene posthumno.

– Naposljetku, transparentnost je nezaobilazan alat u prevenciji korupcije, kao način da se pokaže da javni interes ostaje u srži odlučivanja – istaknula je.

Pozvala je države članice Vijeća Evrope da učine stvarnim pristup službenim dokumentima te osiguraju učinkovitu provedbu relevantnog zakonodavstva o slobodi informacija.

Kaže da borba protiv korupcije mora ostati prioritet. Primijetila je da unatoč jakim antikorupcijskim standardima specijaliziranog tijela Vijeća Evrope u borbi protiv korupcije (GRECO), korupcija i dalje nastavlja predstavljati prijetnju vladavini zakona i ljudskim pravima u regiji Vijeća Evrope.

Također, pozvala je vlade da zaštite slobodu izražavanja i sigurnost novinara i bore se protiv nekažnjavanja za zločine protiv novinara.

– Političari se moraju suzdržati od neprimjerenih kritika i pritisaka na istraživačke novinare što može dovesti do autocenzure – istaknula je.

Izvor: Newsbook

About The Author