Istražili i otkrili rasizam kod TV komentatora

Studija bi trebala pomoći komentatorima da dva puta razmisle prije nego što iznose određene izjave u eteru

Istražili i otkrili rasizam kod TV komentatora
Foto: World Atlas

Postoje “očite” rasne pristranosti u načinu na koji se nogometni televizijski komentatori odnose prema igračima različitih boja kože, kaže nova studija koja je provedena u saradnji s engleskim Udruženjem profesionalnih fudbalera (PFA).

Danska istraživačka organizacija RunRepeat analizirala je više od 2.000 izjava tv komentatora na 80 utakmica engleske Premier lige, španske La Lige, talijanske Serie A i francuske Ligue 1.

Studija je analizirala izjave komentatora koji govore na engleskom jeziku i koji rade za medije iz Velike Britanije, SAD i Kanade, a komentirali su 643 igrača raznih tonova kože. Prema Guardianu analizirani su Sky Sports, BT Sport, FreeSports, beIN Sports, TSN, NBCSN i ESPN.

Rezultati otkrivaju pristranost komentatora koji su igrače sa svjetlijim tonovima kože pohvalili kao inteligentnije, kvalitetnije i s boljim radnim navikama od igrača s tamnijim tonovima kože, dok se tamnoputi igrači svode na svoje fizičke i atletske sposobnosti.

Studija je otkrila da su razlike u izjavama “najistaknutije kada komentatori raspravljaju o fizičkim karakteristikama ili atletskim sposobnostima – brzini i snazi”.

Kada su komentirali inteligenciju, 62,6 posto pohvala bilo je usmjereno na igrače sa svjetlijim tonom kože, dok je 63,33 posto kritika upućeno igračima s tamnijim tonom kože.

Kada je u pitanju radna etika 60,4 posto pohvala bilo je usmjereno na igrače sa svjetlijim tonom kože, dok su komentatori kada se govorilo o moći 6,59 puta češće govorili o tamnoputim igračima.

– Da bismo riješili stvarni utjecaj strukturalnog rasizma, moramo priznati i rješavati rasnu pristranost – kazao je izvršni direktor PFA Equalities Jason Lee.

– Ova studija pokazuje očitu pristranost u načinu na koji opisujemo atribute fudbalere na temelju njihove boje kože. Komentatori pomažu u oblikovanju percepcije svakog igrača, produbljujući sve rasne pristranosti koje gledatelj već ima. Važno je razmotriti kako mogu biti dalekosežne te percepcije i na koji način utječu na fudbalere čak i kad završe igračku karijeru – dodao je.

Prikazivanje Afroamerikanaca kao prirodno atletskog ili obdarenog atlete pogoršava stereotip stvarajući dojam lijenog sportaša, onog koji ne mora raditi, navodi se u studiji.

Poznati britanski komentator Clive Tyldesley vjeruje da će studija pomoći njegovim kolegama da dva puta razmisle prije nego što iznose određene izjave u eteru.

– Komentatori imaju odgovornost pravilno koristiti jezik. Traore je drugačiji igrač od Kantea, od Virgila Van Dijka, od Raheema Sterlinga, od Tammyja Abrahama – rekao je Tyldesley.

– Svi su izvanredni na svojim pozicijama, ali vrlo je malo zajedničkih nazivnika u načinu na koji igraju, pa ne treba anketa koja bi pokazala da stereotipiziranje nije samo moralno, već je i netačno – dodao je.

Izvor: Hina/N1

About The Author