IPI: NOVA PLATFORMA ZA POMOĆ UGROŽENIM NOVINARIMA

Međunarodni novinarski institut (IPI) pokrenuo je novu platformu za pomoć ugroženim novinarima i zviždačima. IPI javlja da će kontakt uobičajenim metodama – telefonom ili e-mailom – i dalje će biti moguć, no nova platforma nudi siguran kontakt i mogućnost prijave kršenja medijskih sloboda IPI Institutu bez bojazni od praćenja ili otkrivanja identiteta. Riječ je Tor browseru, koji sakriva […]

IPI: NOVA PLATFORMA ZA POMOĆ UGROŽENIM NOVINARIMA

Međunarodni novinarski institut (IPI) pokrenuo je novu platformu za pomoć ugroženim novinarima i zviždačima.

IPI javlja da će kontakt uobičajenim metodama – telefonom ili e-mailom – i dalje će biti moguć, no nova platforma nudi siguran kontakt i mogućnost prijave kršenja medijskih sloboda IPI Institutu bez bojazni od praćenja ili otkrivanja identiteta.

Riječ je Tor browseru, koji sakriva korisnikov identitet, adresu i poruku poslanu IPI-ju. Vodič za uspostavljanje sigurnog i anonimnog kontakta naći ćete na web stranici Instituta. Njegov koordinator digitalnih medija Javier Luque opisuje novu platformu kao odgovor na trend povećanog praćenja na internetu, što dovodi do autocenzure pri izvještavanju o kršenju medijskih sloboda.

“U doba porasta nadzora i hakerskih napada važno je da novinari mogu prijaviti napade, prijetnje i nasilje upereno protiv njih bez straha od osvete države ili drugih nedržavnih elemenata“, rekao je Javier Luque.

”Naš sigurni način uspostavljanja kontakta temelji se na tehnologiji razvijenoj za zviždače i štiti identitet, lokaciju i poruku od treće strane te omogućuje novinarima i svim drugima siguran način kontaktiranja s nama.”

hnd.hr

About The Author