Kompanija Meta tuži Zuckenbergovu Metu zbog imena

Facebook je 28. oktobra 2021. godine uzeo brend i ime ‘Meta’ u koje je druga kompanija uložila dvanaest godina rada

Kompanija Meta tuži Zuckenbergovu Metu zbog imena

Kada je Facebook u oktobru prošle godine rebrendirao kompaniju i nazvao je „Meta“, u nadi da će u budućnosti dominirati konceptom zvanim „metaverzum“, nije mislio da će to oštetiti drugu kompaniju koja tek sada izlazi u javnost.

Kompanija koja se bavi umjetničkim VR instalacijama pod nazivom „Meta“ tuži Facebookovu matičnu kompaniju „Metu“, u vlasništvu Marka Zuckerberga, zbog „krađe“ imena i „urušavanja uspostavljenog brenda kompanije“.

– Facebook je 28. oktobra 2021. godine zaplijenio brend i ime „Meta“ u čiju smo izgradnju uložili dvanaest godina krvi i znoja. Nakon osam mjeseci bezuspješnih pregovora sa Facebookom, ne preostaje nam ništa drugo nego da podnesemo tužbu protiv kompanije – navodi se u saopćenju kompanije.

Velik dio slučaja ovisi o Facebookovim brojnim skandalima u vezi s privatnošću, za koje Meta.is tvrdi da je onemogućilo dijeljenje imena.

– Meta više ne može pružati robu i usluge pod oznakom META – navodi se u pritužbi, jer će potrošači vjerojatno pogrešno vjerovati da roba i usluge Mete potiču od Facebooka i da je Meta povezana s toksičnošću koja je neraskidivo povezana s Facebookom, navode.

Meta.is ima važeći zaštitni znak za ime, ali se još uvijek može suočiti s teškom bitkom na sudu, s obzirom na širok raspon aplikacija zaštitnih znakova koje je Facebook podnio otkako je promjena imena postala službena – uključujući zasebne oznake za razmjenu poruka, društvene mreže i finansijske usluge.

Izvor: Verge

About The Author