HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI: Hoćemo li tako u Evropu?

Hrvatski centristi i pseudoljevičari ne shvataju kakvu štetu čine i sebi i Hrvatskoj kada pristaju na HDZ-ove plemenske mitove

HRVATSKI EUROPARLAMENTARCI: Hoćemo li tako u Evropu?

Piše: Vladimir Matijanić

Ni hrvatskim europarlamentarcima nije se svidjelo što na nedavnim izborima Dragan Čović, prvi čovjek HDZ-a BiH, nije izabran za člana bosanskohercegovačkog Predsjedništva, pa je njih desetero svoje nezadovoljstvo pretvorilo u pismo poslano predsjedniku Evropskog parlamenta Antoniju Tajaniju, predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, povjerenici EU za vanjsku politiku i sigurnost Federici Mogherini te povjereniku Evropske unije za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu.

“Mi, potpisani članovi Evropskog parlamenta iz Hrvatske, želimo ovom prilikom izraziti zabrinutost rezultatom proteklih izbora u Bosni i Hercegovini, koji su rezultirali izborom člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda zahvaljujući većinom bošnjačkim glasovima, dok je uvjerljiva većina Hrvata glasala za drugog kandidata. To se dogodilo već treći put”, analitično predbacuju bosanskohercegovačkim biračima hrvatski europarlamentarci. U ostatku pisma čvrsto vjeruju da takav rezultat ne doprinosi stabilnosti i funkcionalnosti BiH – o čemu razmišljaju svakog briselskog dana, a pogotovo noći – te zahtijevaju “budnost i pažnju” zbog  stabilnosti u BiH “i šire regije, bilateralnih odnosa s Hrvatskom, regionalne suradnje i europskih ambicija Bosne i Hercegovine”.

Po motivaciji i sadržaju, pismo je nastavak hrvatskih prenemaganja zbog toga što je umjesto Čovića u Predsjedništvo kao hrvatski predstavnik izabran Željko Komšić. No, interesantno je da među potpisnicima, uz HDZ-ovce i njihove desničarske satelite, nalazimo imena SDP-ovaca Biljane Borzan i Tonina Picule, Joze Radoša iz Građansko-liberalnog saveza (GLAS) te zelenog Davora Škrleca, svojedobno izabranog u EU parlament na listi nominalno lijevog OraH-a.

Ako su pismo potpisali iz taktičko-oportunističkih razloga, onda hrvatski centristi i pseudoljevičari uporno odbijaju shvatiti kako pristajanjem na HDZ-ovske plemenske mitove i obmane ne dobivaju nove birače, nego još brže gube one probirljivije.

Ako su potpisali iz uvjerenja, onda su beznadežni kao i hrvatska politička scena na kojoj glume opoziciju HDZ-u.

About The Author