Handke odbio odgovoriti na pitanja novinara o genocidu u Srebrenici

Handke prezire novinare koji su pratili ratna dešavanja u BiH i koji su pisali o srpskim zločinima

Handke odbio odgovoriti na pitanja novinara o genocidu u Srebrenici
Foto: Glas Istre

Švedska Akademija organizirala je pres-konferenciju za Petera Handkea, pisca kojeg je odabrala za dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2019. godinu, a Handkeov životni rad uključuje nekoliko knjiga koje omalovažavaju masakre počinjene nad muslimanima u Bosni i Hercegovini. Njegovi kritičari smatraju ga negativcem genocida.

Nakon otprilike 15 minuta pitanja i odgovora u konferencijskoj dvorani u sjedištu Akademije u Stockholmu, novinar Peter Maass dobio je mikrofon za ono što se ispostavilo da će biti posljednja pitanja dana.

Pitao je Handkea zašto njegove knjige ne priznaju dokumentiranu činjenicu da su u genocidu u Srebrenici 1995.godine ubijene hiljade muslimanskih dječaka i muškaraca te da li će sada priznati da su se dogodila ova masovna ubojstva.

U narednim minutama, prepričava novinar, Handke je postao borben i uvredljiv, odbijajući da odgovori na njegova pitanja o Srebrenici. Opisao je i primanje anonimnog pisma za koje je rekao da uključuje toaletni papir na kojem je “kaligrafija sra*a”, dodajući “više volim anonimno pismo s toaletnim papirom nego vaša prazna i neuka pitanja.”

Mass je ispričao i kako je 1992. godine izvještavao o ratu u BiH Kazao je da je posjetio logore u kojima su Srbi mučili i ubijali zatvorenike koji su uglavnom bili muslimani. Izvještavao je o opsadi Sarajeva i nekoliko drugih gradova, uključujući i Srebrenicu.

– Srpska strategija je bila brutalna i jednostavna: izgladnjeti i pustiti muslimane da se smrznu – napisao je novinar.

Dodao je i da Handke prezire novinare koji su pratili ratna dešavanja u BiH i koji su pisali o srpskim zločinima. U jednoj ih knjizi čak opisuje kao “hordu stranih novinara koji svake večeri borave u jednom hotelskom baru”, implicirajući kako novinari izmišljaju priče.

Njegove simpatije prema Slobodanu Miloševiću izbile su na površinu knjigom ‘Putovanje do rijeke: Pravda za Srbiju’ iz 1996. godine. No, time nisu bile vidljive dubine Handkeovih simpatija.

Nakon što je prije dva mjeseca proglašen Nobelovcem novinar je saznao da je 1999. godine dobio jugoslovenski pasoš Miloševićevog odmetničkog režima. Handke je nakon toga tvrdio da ga je dobio kako bi olakšao svoja putovanja u Srbiju.

Novinar naglašava da je dodjela nagrade Handkeu stvorilo do sada neviđenu količinu previranja čak i unutar Nobelove organizacije. Naime, kako pišu tamošnji mediji jedan od najistaknutijih članova Švedske akademije, Peter Englund, bojkotirat će ceremoniju dodjele. Englund, koji je izvještavao o BiH, rekao je da bi dolazak na proslavu dodjele Nobelove nagrade Petera Handkea bilo licemjerno.

Handke se u svojim knjigama, kao i u komentarima koje je o novinarima iznosio tokom godina poigrava s činjenicama onoga što se dogodilo u BiH, postavljajući pitanje može li se u to stvarno vjerovati, sugerirajući da su se muslimani možda u nekim slučajevima sami bombardirali, tvrdeći da čak i ako bi neke činjenice mogle biti istinite, da su Srbi bili isprovocirani muslimanskim zločinima, piše Maass.

Maass je na kraju dodao da će 10. decembra na ceremoniji bijelih kravata u koncertnoj dvorani u Stockholmu, kralj Carl XVI Gustaf uručiti Handkeu zlatnu medalju Nobelove nagrade za književnost.

– U tom će trenutku švedska kraljevska porodica i Švedska akademija službeno i u potpunosti odobriti djela negatora genocida -napisao je Peter Maass.

Izvor: The Intercept/Peter Maass

About The Author