Gradsko vijeće Mostara mora osigurati prostor novinarima za neometano praćenje sjednica

Tek nakon pritiska javnosti dopušteno da youtube kanal koji prenosi sjednice bude javno otvoren

Gradsko vijeće Mostara mora osigurati prostor novinarima za neometano praćenje sjednica
Foto: DW

Upravni odbor Udruženja BH novinari javno je zatražio od Gradskog vijeća Grada Mostara da novinarima i medijskim ekipama osigura neposredno praćenje sjednice Vijeća i izbor gradonačelnika Mostara uz puno poštivanje prava na pristup javnom događaju i normalne radne uvjete svim medijima u skladu s međunarodnim standardima medijskih sloboda.

Naime, novinari iz nekoliko medijskih kuća koje prate izbor gradonačelnika Mostara, nakon što su u tom gradu održani lokalni izbori poslije 12 godina, uputili su protest nadležnima budući da im nisu osigurali prostoriju iz koje bi mogli pratiti događaj.

Kako su naveli u tom pismu „napomena kako zbog velikog broja vjenčanja nema mogućnosti za to, ne može biti opravdanje za izbacivanje novinara na ulicu“ te su naglasili da će slika novinara ispred Vijećnice biti najgora poruka koju su uputili javnosti.

– Tek nakon pritiska javnosti dopušteno je da youtube kanal koji prenosi sjednice bude javno otvoren. Ovo smatramo novim pritiskom na medije koji neće proći neopaženo – naveli su u pismu.

Strukovno udruženje naglašava da je izbor gradonačelnika Mostara događaj od izuzetnog značaja za sve građane Mostara i cijele Bosne i Hercegovine te je isključivanje javnosti i medija iz tog procesa grubi atak na slobodu izražavanja i pravo građana da putem medija budu informirani o procesu glasanja, političkom usaglašavanju i odgovornom ponašanju vijećnika kojima su dali glas.

Smatraju nedopustivim da se zavodi politička i institucionalna cenzura nad medijima u Mostaru, uz neuvjerljivo objašnjenje i izgovor o nedostatku prostora za medijske ekipe u Gradskoj vijećnici Mostara radi zakazanog vjenčanja.

– Neprimjereno i bahato postupanje administrativnog osoblja sadašnje Gradske uprave i novoizabranih vijećnika primjer je koji niko ne bi trebao slijediti, a pogotovo ne vlast izabrana voljom građana – podvlače.

Podsjetili su Gradsko vijeće Mostara da su javnost rada lokalne vlasti i omogućavanje slobodnog pristupa događajima i javnim informacijama svim novinarima i medijima osnovne vrijednosti evropskih, demokratskih društava te sastavni dio prava na slobodu izražavanja i dostojanstven rad novinara.

Stoga su zatražili hitnu promjenu odluke iza koje stoji Gradsko vijeće, te pozvali predsjedavajućeg Ivana Zeleniku da uputi javno izvinjenje novinarima i pozove ih na praćenje zasjedanja na direktan način i do okončanja cjelokupnog postupka izbora novog gradonačelnika.

About The Author