Edukativni program “Slobodni glasovi”: Trening i plaćena novinarska praksa

U okviru treninga učesnici će biti upoznati s bh. medijskom scenom, osnovama medijskog izvještavanja, pretragama podataka online i provjeri činjenica

Edukativni program “Slobodni glasovi”: Trening i plaćena novinarska praksa
Foto: Media Centar

Mediacentar Sarajevo pozivao je studente završnih godina žurnalistike i komunikologije iz BiH, kao i mlade novinare s ne više od tri godine radnog iskustva, da se prijave na edukativni program o digitalnoj medijskoj produkciji „Slobodni glasovi“ koji će biti održan od 28. oktobra do 22. novembra.

Uvodni trening traje pet dana, od 28. oktobra do 1. novembra u Sarajevu, a praksa će biti obavljena na partnerskim medijima – N1 (Sarajevo), Radio Slobodna Evropa (Sarajevo), TV1/Oslobođenje (Sarajevo), Nezavisne.com (Banja Luka) i RTV Slon (Tuzla) i trajt će tri sedmice od 4. do 22. novembra. Prisustvo na svim fazama programa (trening i praksa) je obavezno.

U okviru treninga učesnici će biti upoznati s bh. medijskom scenom, osnovama medijskog izvještavanja, pretragama podataka online i provjeri činjenica, lažnim vijestima i dezinformacijama, digitalnoj fotoprodukciji i mobilnoj videoprodukciji.

Trenerski tim se sastoji od iskusnih novinara, urednika i medijskih i informacionih eksperata. Metodologija treninga je interaktivna i praktična, kako bi se učesnici što bolje pripremili za praksu na partnerskim portalima.

Na svakom od partnerskih medija, polaznici će u saradnji s mentorima iz redakcije u kojoj se obavlja praksa, raditi na definiranju i realizaciji novinarskih zadataka.

Za svakog polaznika programa predviđena je stipendija u iznosu od 1.000 KM kojom će polaznici pokriti troškove života, smještaja i prijevoza tokom trajanja programa.

Smještaj tokom petodnevnog treninga u Sarajevu osigurat će organizator, dok će se polaznici sami pobrinuti za pronalazak smještaja u gradu u kojem će obavljati trosedmičnu praksu.

Pravo učestvovanja imaju studenti i studentice završnih godina novinarstva i komunikologije iz BiH, kao i mladi bh. novinari i novinarke s ne više od tri godine radnog iskustva.

Neophodno je imati dobro znanje engleskog jezika, poznavati osnove multimedijalne produkcije te prijavljeni trebaju biti kompjuterski pismeni.

Izvor: Medicentar sarajevo

About The Author