Googleova matična kompanija ukida 12.000 radnih mjesta

Gotovo 194.000 zaposlenika u tehnološkoj industriji izgubilo je posao u SAD-u od početka 2022. godine

Googleova matična kompanija ukida 12.000 radnih mjesta

Googleova matična kompanija Alphabet ukinut će 12.000 radnih mjesta, u najnovijem otpuštanju osoblja koje će pogoditi tehnološku industriju. Izvršni direktor Googlea i Alphabeta Sundar Pichai rekao je da preuzima “punu odgovornost” za rezove u internom mailu.

Smanjenja će utjecati na šest posto Alphabetove radne snage širom svijeta, u timovima uključujući zapošljavanje i inženjering.

Ovo se događa nekoliko dana nakon što je Microsoft najavio ukidanje 10.000 radnih mjesta i sedmicama nakon što je Amazon najavio otpuštanje 18.000 radnika.

Pichai je zahvalio osoblju na “toliko napornom radu”, dodajući da su njihovi “doprinosi bili neprocjenjivi” te da iako ova tranzicija neće biti laka, najavio je da će podržati zaposlenike dok budu tražili novi posao.

Prema nedavnoj prijavi Companies House-u, Google ima više od 5.500 zaposlenika u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali nije jasno koliko će njih biti pogođeno rezovima.

Pichai je najavio otpremnine za američke zaposlenike, koji će dobiti platu za najmanje 16 sedmica, bonus za 2022. godinu, plaćeni godišnji odmor i šest mjeseci zdravstvenog osiguranja.

Prema tehnološkoj stranici Layoffs.fyi, gotovo 194.000 zaposlenika u industriji izgubilo je posao u SAD-u od početka 2022. godine, ne uključujući one koje će Alphabet otpustiti.

Američki tehnološki divovi također su suočeni s nadzorom u Evropskoj uniji, koja je počela provoditi propise kako bi ih spriječila u izbjegavanju poreza, gušenju konkurencije, zarađivanju na sadržaju vijesti bez plaćanja i onemogućavanju da platforme budu korištene za dezinformacije i govor mržnje.

Izvor: BBC

About The Author