Google neće spašavati govorne podatke u EU

Tehnološka kompanija Google dala je garanciju da u Evropskoj uniji neće raditi transkript govornih podataka koje prikupi njihov sistem Google Assistant najmanje naredna tri mjeseca, saopštila je njemačka agencija za zaštitu podataka. Kancelarija Johannesa Caspara, koji kao povjerenik za zaštitu podataka u Hamburgu djeluje kao glavni njemački regulator Googlea u vezi s privatnošću, rekao je […]

Google neće spašavati govorne podatke u EU
Foto: TNW

Tehnološka kompanija Google dala je garanciju da u Evropskoj uniji neće raditi transkript govornih podataka koje prikupi njihov sistem Google Assistant najmanje naredna tri mjeseca, saopštila je njemačka agencija za zaštitu podataka.

Kancelarija Johannesa Caspara, koji kao povjerenik za zaštitu podataka u Hamburgu djeluje kao glavni njemački regulator Googlea u vezi s privatnošću, rekao je da su dobili garanciju nakon pokretanja postupka protiv Googlea.

Google je prošlog mjeseca priznao da su njihovi zaposlenici mogli slušati snimke onoga što ljudi kažu Google Assistant-u nakon što su procurile neke snimke na holandskom jeziku. Iz Googlea su tada saopštili da njihovi zaposlenici slušaju snimke kako bi bolje razumjeli jezičke obrasce i naglaske.

Caspar je rekao da “trenutno postoje značajne sumnje” je li upotreba Google Assistenta u skladu sa EU zakonom o zaštiti podataka. Njegova kancelarija je saopštila da, iako vlasti u Irskoj – u kojoj je sjedište Googleove europske operacije – preuzimaju vodstvo kada se radi o ovakvim žalbama, zakon EU o zaštiti podataka omogućava vlastima u drugim zemljama članicama da preduzmu mjere na najviše tri mjeseca ako postoji “hitna potreba” da djeluju radi zaštite prava i sloboda ljudi.

Izvor: RSE 

About The Author