Google najavljuje blokadu vijesti u pretraživaču u Kanadi

Kanadska medijska industrija pozvala je na strožu regulaciju internetskih divova kako bi novinske kompanije nadoknadile finansijske gubitke

Google najavljuje blokadu vijesti u pretraživaču u Kanadi

Google je najavio da planira blokirati kanadske vijesti na svojoj platformi u Kanadi, pridružujući se Facebooku u eskalaciji kampanje protiv novog zakona koji zahtijeva plaćanja lokalnim izdavačima vijesti.

Google koji je u vlasništvu Alphabeta će ukloniti veze na kanadske vijesti iz rezultata pretraživanja i drugih proizvoda u Kanadi kada zakon stupi na snagu za otprilike šest mjeseci.

Vlasnik Facebooka Meta Platforms dao je sličnu najavu prošle sedmice nakon usvajanja zakona C-18 ili Zakona o online vijestima.

Kanadska medijska industrija pozvala je na strožu regulaciju internetskih divova kako bi se novinskim kompanijama omogućilo da nadoknade finansijske gubitke pretrpljene u godinama kada su Facebook i Google stekli veći udio na tržištu online oglašavanja.

Nezavisni budžetski nadzornik u Kanadi procijenio je prošle godine da bi novinske kompanije mogle dobiti oko 330 miliona dolara godišnje primjenom novog zakona.

Resorni ministar Pablo Rodriguez, koji je predstavio prijedlog zakona prošle godine, rekao je da platforme nemaju nikakve obaveze prema zakonu odmah te da je vlada otvorena za konsultacije s njima o regulatornom i provedbenom procesu.

Facebook i Google rekli su da su prijedlozi neodrživi za njihovo poslovanje i mjesecima su najavljivali mogući prestanak dostupnosti vijesti u Kanadi ako se zakon ne izmijeni.

Kanadska savezna vlada odbacila je prijedloge za uvođenje promjena, a premijer Justin Trudeau je optužio kompanije za korištenje “taktike maltretiranja”.

– Velike tehnološke kompanije bi radije potrošile novac na promjenu svojih platformi kako bi Kanađanima blokirali pristup kvalitetnim i lokalnim vijestima umjesto da pošteno plate udio novinskim organizacijama – rekao je Rodriguez.

Kazao je da to pokazuje koliko su duboko neodgovorni i nedodirljivi, pogotovo kada zarađuju milijarde dolara na kanadskim korisnicima.

Googleov predsjednik globalnih poslova Kent Walker napisao je na blogu da je zakon i dalje neprovodiv i da kompanija ne vjeruje da će regulatorni proces moći riješiti “strukturalne probleme sa zakonodavstvom”.

– Sada smo obavijestili vladu da ćemo, kada zakon stupi na snagu, nažalost morati ukloniti poveznice na kanadske vijesti iz naših Search, News i Discover proizvoda u Kanadi – rekao je Walker.

Google će također prekinuti svoj program News Showcase u Kanadi, prema kojem kompanija ima ugovore sa 150 novinskih publikacija širom zemlje.

Zakon bi trebao prisiliti internetske platforme da pregovaraju s izdavačima vijesti i plaćaju za njihov sadržaj. Sličan zakon usvojen u Australiji 2021. godine potaknuo je prijetnje Googlea i Facebooka da će ograničiti svoje usluge. Obje kompanije sklopile su ugovore s australskim medijskim kompanijama nakon izmjene zakona.

Google je kazao da je kanadski zakon širi od onih u Australiji i Evropi, tvrdeći da stavlja cijenu za veze na vijesti prikazane u rezultatima pretraživanja i može se primijeniti na linkove za prodajna mjesta koja ne proizvode vijesti.

Njihov prijedlog je da prikazivanje sadržaja vijesti, a ne poveznica, bude osnova za plaćanje i da samo kompanije koje proizvode vijesti prema novinarskim standardima budu prihvatljive.

Izvor: Reuters

About The Author