Godinu dana od ubistva saudisjkig novinara Jamala Khashoggija

Saudijske vlasti od početka su davale kontradiktorna objašnjenja onoga što se dogodilo

Godinu dana od ubistva saudisjkig novinara Jamala Khashoggija
Foto: TRT

Saudijski novinar Jamal Khashoggi 2. oktobra 2018. godine u 13.14 sati ušao je u Konzulat Saudijska Arabije u Istanbulu, ali iz njega nije izašao živ. Međunarodna federacija novinara (IFJ) brzo je osudila ovaj zločin i danas, godinu dana kasnije, ponovno je uputila poziv međunarodnoj zajednici da pokrene nezavisnu istragu kako bi se osiguralo da svi počinitelji budu zatvoreni.

Dvanaest mjeseci nakon Khashoggijeva ubojstva, postavlja se obilje neodgovorenih pitanja poput onoga gdje je njegovo tijelo, ko je naredio njegovo ubojstvo te ko je u Istanbul poslao 15 saudijskih muškaraca, uključujući stručnjaka za forenzičke bolesti.

Zašto su saudijske vlasti, uključujući prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana, uporno negirale bilo kakvo saznanje o Khashoggijevoj sudbini, a potom samo nekoliko sedmica poslije toga priznale njegovo ubistvo.

Ni na jedno od ovih pitanja do danas nema odgovora. Naprotiv, tajnost saudijske istrage još više naglašavaju potrebu za transparentnom i nezavisnom međunarodnom istragom slučaja jer ovo djelo ne može proći nekažnjeno.

Saudijske vlasti od početka su davale kontradiktorna objašnjenja onoga što se dogodilo. Prvo su tvrdili da je Khashoggi napustio konzulat sat vremena nakon dolaska, a tada su priznali njegovu smrt kazavši da su ga ubile osobe koje su premašili svoje nadležnosti.

Do sada je saudijski pravosudni sistem uhapsio 18 osoba, a pet visokih dužnosnika otpušteno je u okviru istrage, dok je 3. januara 11 osoba upućeno na suđenje za povezanost s ubojstvom. Međutim, suđenje se odvijalo iza zatvorenih vrata, a detalji o identitetu optuženih nisu objavljeni.

Pored tajnosti i nedostatka transparentnosti saudijskih sudskih postupaka, vlasti pokušavaju otkupiti šutnju Khashoggijeve porodice i prikriti istinu, kako je javio Washington Post.

Zbog očiglednih napora saudijskih vlasti da spriječe izvršenje pravde, IFJ je više puta pozvao na neovisnu međunarodnu istragu kako bi se rasvijetlilo ovo grozno ubojstvo.

Generalni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger podsjetio je da je prošlo godinu dana od Khashoggijeva ubojstva i još uvijek nema pravde za one koji su naredili i izvršili njegovo ubojstvo.

– Nastavit ćemo zahtijevati međunarodnu i neovisnu istragu ovog zločina i odbacujući bilo kakvu političku zataškavanje toga. Ako počinitelji ne budu odgovorni, ugnjetačke vlade svijeta vidjet će to kao zeleno svjetlo za nekažnjavanje zločina protiv novinara. Nećemo to dopustiti – najavio je.

Minutom šutnje tačno u 13.14 sati danas je ispred Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu obilježena godišnjica od ubistva novinara Jamala Khashoggija.

Khashoggi, novinar i aktivist koji potiče iz istaknute saudijske porodice, ušao je u saudijski konzulat 2. oktobra 2018. kako bi uzeo dokumente potrebne za sklapanje braka.

Po ulasku su ga uhvatili agenti saudijske vlade u zgradi, ubili ga i raskomadali njegovo tijelo, koje nikad nije nađeno, navode turski mediji.

Komemoracija je počela u 13.14 u trenutak kad je Khashoggi, kolumnist The Washington Posta, ušao u diplomatsku misiju svoje domovine kako bi dobio dokumente potrebne za sklapanje braka sa zaručnicom Hatice Cengiz iz Turske. Ona ga je čekala satima prije nego što je uzbunila javnost da je njen zaručnik nestao.

Prema izvještajima IFJ-a, tokom 2018. godine ubijeno je 95 novinara, a riješeno je samo jedno od 10 ubistava novinara.

Izvor: Međunarodna federacija novinara (IFJ)

About The Author