FTV O ŽIVOTNIM PROBLEMIMA, RTRS O USPJESIMA I STRAHOVIMA MILORADA DODIKA

Plus nedjelje

RTRS
Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.
FTV
Sjednica sindikata Koksare iz Lukavca bila je novinaru Omeru Hasanoviću dobar povod da još jednom podsjeti javnost kako su neodgovorna politika vlasti tog kantona u procesu privatizacije, te njihova nezainteresovanost kao predstavnika državnog dijela kapitala za nezakonite finansijske transakcije inostranog partnera dovele ovu firmu na rub propasti.

Minus nedjelje

RTRS
Koliko se uredništvo RTRS-a odvojilo od građana i njihovih interesa svjedoči i izvještaj koji se bavio podnošenjem aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji. Iz same najave prezentera jasno se iščitava likovanje što aplikacija nema podršku svih članica EU. Novinarka Tanja Blagojević ističe da je “RS upozoravala da aplikacija nije kredibilna”. Zašto nije kredibilna, objašnjava, ko drugi nego, predsjednik RS-a Milorad Dodik. Sve bi to bilo razumljivo, ali Republika Srpska dio je Bosne i Hercegovine, sviđalo se to uredništvu Dnevnika 2 ili ne. Građani koji ovdje žive nemaju rezervnu domovinu. Ako ništa drugo, građani moraju ekonomsku egzistenciju vezati za BiH.
FTV
Nijedan prilog nismo izdvojili u ovu rubriku.

FTV O ŽIVOTNIM PROBLEMIMA, RTRS O USPJESIMA I STRAHOVIMA MILORADA DODIKA

RTRS: Dnevnik bez Dodika, izuzetak koji potvrđuje pravilo

22. – 28. februar 2016.

KO BI REK’O… Ponekad se desi čudo u Dnevniku 2 RTRS-a pa se ni u jednoj vijesti ili izvještaju ne pojavi predsjednik RS-a Milorad Dodik. I to se dogodilo u centralnoj informativnoj emisiji emitovanoj 25. februara, urednika Jasenka Todorovića. No, u ovom dnevniku nije izostalo senzacionalističko najavljivanje vijesti koja nije bazirana na čvrstim argumentima. “SIPA upala u zgradu Opštine Gradiška”, ističe prezenter Dnevnika 2. Sve ostalo rečeno ima samo za cilj dizanje tenzija između MUP-a RS-a i SIPA-e. A potom, RTRS “nezvanično saznaje” ono što su ostali mediji saznali zvanično – da je dolazak istražitelja SIPA-e predstavnicima lokalne vlasti u Gradišci bio najavljen deset dana ranije.

VJEČITA KRIVNJA OPOZICIJE:  U istom dnevniku bilježimo i tendenciozno prenošenje izvještaja Anketnog odbora Narodne skupštine RS o poplavama iz maja 2014. godine. Novinarka Milica Đurđević insinuira da je gradonačelnik Doboja odgovoran za štete koje je izlijevanje rijeke Bosne prouzročilo u tom gradu. Anketni odbor, međutim, u izvještaju navodi samo nepravovremeno reagovanje Centra za uzbunjivanje. O ukupnim manjkavostima sistema zaštite od elementarnih nepogoda i čitavom nizu nedostataka u tom sistemu, koji je pod upravljanjem Vlade RS, nije bilo nijedne riječi.

UTVRĐIVANJE GRADIVA: Izdvojili smo Dnevnik 2 bez Dodika, no dan ranije na sceni je bila uobičajena uređivačka praksa. Onaj emitovan 24. februara potpisala je kao urednica Nada Arlov. Udarna vijest bila je o izgradnji kuće majci tri poginula sina u minulom ratu, koju je finansirao Kabinet predsjednika RS-a. Hvalospjev Dodiku i hvalospjev Dodika samom sebi. Nakon toga, gledaoci su informisani o sadržaju Dodikovog intervjua jednoj stranoj novinskoj agenciji u BiH, pa potom o istim temama koje su već prezentirane iz tog intervjua. Valjda da gledaoci utvrde gradivo. I tu nije kraj. Predsjednik je našao svoje mjesto i u izvještaju o posjeti albanskog predsjednika Bosni i Hercegovini, kao i u prilogu posvećenom predstojećim lokalnim izborima u Bijeljini. Izgleda da predsjednika RS-a u Dnevniku 2 RTRS-a nikada ne može biti previše.

KAD BI OVO BILO NOVINARSTVO: Izdvajati uratke Branke Kusmuk u rubriku “minus nedjelje” već je deplasirano. Naprosto iz razloga jer se Kusmuk i ne trudi svoj posao raditi kao novinarka. Komentari, cinizam, odgovaranje na pitanja koja je sama sebi postavila, ono su što obilježava njen rad. U tome nije napravljen ni izuzetak u izvještaju sa suđenja ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću, optuženom za zločine počinjene nad srpskim civilima. Umjesto da ostane fokusirana na izjavu svjedoka, Kusmuk priča o Oriću koga ponovo, umjesto imenom, naziva “ratnim gospodarom života i smrti u Srebrenici”. A onda, komentarišući da je iskaz zaštićenog svjedoka bio otvoren za javnost, navodi: “Haber o tome stigao je do bošnjačkih udruženja žrtava; do srpskih, gle čuda, nije.” (Dnevnik 2, 23. februar, urednica Valentina Knežević)

Izdvojeno

Prilog o izmjenama Zakona o javnim RTV emiterima u BiH u dijelu načina naplate RTV takse, koji je emitovan u Dnevniku 25. februara, javnosti nije donio nove informacije. Direktor RTRS-a ponovio je svoj prijedlog da se RTV taksa ubire putem medijskog poreza. Bez obrazloženja ko će plaćati porez i na osnovu koje baze ličnih podataka.

Ocjena: 1

FTV: Sve više u interesu javnosti 

22. – 28. februar 2016.

TEMATSKI PRIKAZ: Koliko je važno pojedine vijesti iskoristiti da se događaju koji tretiraju priđe tematski, uvjerili smo se povodom odluke Ustavnog suda Federacije BiH koji je Zakon o radu (ZOR) proglasio neustavnim. Novinarka Antonija Avram podsjetila je na proceduru donošenja ZOR-a, kao i na razloge kojima se rukovodio Ustavni sud pri donošenju odluke, te predočila brojne reakcije na tu odluku.

Izdvajamo i tematske blokove posvećene neuspjelim privatizacijama za koje odgovornost u velikom broju slučajeva snose predstavnici vlasti. Od Agrokomerca, preko tuzlanskog TTU-a do Krivaje iz Zavidovića.

POLITIČARI NE RAZUMIJU PITANJA: Iz političkog bloka izdvajamo ukazivanje na svu licemjernost predstavnika vlasti kada su u pitanju njihovi interesi. Izvještaj novinarke Danice Jokić sa sjednice Predstavničkog doma federalnog parlamenta ukazuje na oštro protivljenje aktuelne većine prijedlogu DF-a za ukidanje paušalnih naknada zastupnicima. A da se na neprimjereno ponašanje političara može ukazati bez ijedne novinarske doskočice, svjedočili smo u izvještaju novinarke Aide Mirvić o koalicionim odnosima SBB-a i SDA-a. Imenovanje Bakira Dautbašića, kandidata SBB-a, za poziciju ministra u Vijeću ministara BiH iako je protiv njega podignuta optužnica, jedna je od tema koalicionih partnera. Koliko je za političare takvo što normalno, svjedočili smo u ovom izvještaju kroz  “začuđenost” visokog funkcionera SBB-a, koji novinarima kaže “da ne razumije zašto to pitaju”.

Izdvojeno

O političkim dešavanjima iz Makedonije gledaoci imaju malo informacija koje se uglavnom prezentiraju kroz agencijske vijesti. Stoga su u protekloj nedjelji pravi iskorak bila javljanja novinara Seada Rizvanovića iz Skoplja vezana za odgađanje izbora u toj državi.

Ocjena: 7

Komparativna analiza

Iako je doskora imala samo jednog novinara u Banjoj Luci, Federalna televizija svakodnevno prati ključna dešavanja iz ovog grada i emituje ih u svom dnevniku. Nasuprot tome, iako su novinari RTRS-a svakodnevno u Sarajevu, gledaoci Dnevnika 2 rijetko imaju priliku biti upoznati s onim šta se dešava u glavnom gradu BiH i koje su teme iz bilo koje oblasti života u centru zanimanja javnosti.

Fokus novinara uglavnom je okrenut ka radu institucija BiH ili državnog Suda i Tužilaštva. I tada kroz prizmu svojevrsnog obračuna koji RTRS, odnosno aktuelna vlast Republike Srpske, vodi s predstavnicima Saveza za promjene ili s državnim pravosuđem. O ostalim dešavanjima izvještaj će biti emitovan samo i isključivo ako ukazuje na pojedinačni problem koji se koristi da se  istakne “nepodnošljiv položaj Srba u Sarajevu”.

About The Author